Preskocit navigáciu

Pripomíname si 10. výročie vstupu do NATO


Pripomíname si 10. výročie vstupu do NATO

Slovenská republika a jej ozbrojené sily si v týchto dňoch pripomínajú 10. výročie vstupu do Severoatlantickej aliancie. Tento významný historický míľnik si dnes pripomenuli slávnostným nástupom aj príslušníci veliteľstva vzdušných síl.

Historické fakty, ktoré predchádzali k nášmu začleneniu do NATO, pripomenul vo svojom príhovore veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba, ktorý okrem iného uviedol: „Slovenská republika deklarovala svoje záujmy pripojiť sa k euroatlantickej komunite už pri svojom vzniku 1. januára 1993, kedy začal postupný proces našej integrácie zapojením sa do programu Partnerstvo za mier, plnením požiadaviek Akčného plánu prípravy na členstvo“, povedal. Bolo to obdobie napätia, očakávaní, úspechov a výziev. Vznikali nové iniciatívy, na ktorých významnou mierou participovala aj Slovenská republika.

Až prišiel novembrový Summit 2002 v Prahe, kedy si naši najvyšší štátni predstavitelia vypočuli známu vetu generálneho tajomníka lorda Georga Robertsona o prizvaní Bulharska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Rumunska, Slovinska a Slovenskej republiky do Aliancie „ It can be considered as agreed“.

Po splnení všetkých formálnych procedúr boli 29. marca 2004 ratifikačné dokumenty uložené vo Washingtonskom depozitári zmlúv a práve týmto okamihom sa Slovenská republika stala plnohodnotným členom NATO so všetkými právami a povinnosťami.

„S hrdosťou môžem povedať, že práve vzdušné sily boli tým prvkom, súčasťou ozbrojených síl, ktoré ako prvé na svojich ramenách pocítili bremeno zodpovednosti za spoločnú ochranu, keď už počas prvého dňa členstva poskytovali prostredníctvom Centra riadenia vzdušných operácii a práporu rádiolokačného prieskumu úplný obraz o vzdušnej situácii“, uviedol ďalej brigádny generál Korba.

Za posledných desať rokov prešli slovenské vzdušné sily výraznými zmenami. Neboli to zmeny náhodné, ale účelovo cielené. Jednou z nich bola integrácia súčastí vzdušných síl do systému PVO NATO. Brigádny generál Korba počas svojho príhovoru tiež povedal „Do podoby fungujúceho konzistentného celku s vnútornou stabilitou, vzťahmi a zákonitosťami dospeli vzdušné sily postupným formovaním vďaka zodpovednému prístupu vás všetkých“.

Vzdušné sily sú neoddeliteľnou a nezastupiteľnou súčasťou ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorá svojimi prvkami a súčasťami 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku prispieva k spoločnej ochrane vzdušného priestoru v rámci Integrovaného systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Severoatlantickej aliancie.

„Chcem Vám vysloviť úprimné poďakovanie a zároveň vyjadriť presvedčenie, že aj v podmienkach obmedzenej zdrojovej dostupnosti budeme naďalej pristupovať k plneniu úloh rovnako zodpovedne, ako tomu bolo v uplynulých desiatich rokoch a vzdušné sily si zachovajú vysokú kredibilitu“, povedal na záver brigádny generál Korba.

Počas dnešného slávnostného nástupu si z rúk veliteľa vzdušných síl prevzali ocenení profesionálni vojaci a zamestnanci veliteľstva vzdušných síl pamätnú medailu k 10. výročiu vstupu Slovenskej republiky do NATO.


11112223

Autor: vvzs, internet , Foto: slob. Michal Malček - Dátum: 10.04.2014
Čítanosť: 5173
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share