Preskocit navigáciu

Vzdušné sily si pripomínajú 69. výročie víťazstva nad fašizmom


Vzdušné sily si pripomínajú 69. výročie víťazstva nad fašizmom

Slávnostným nástupom si dnes príslušníci veliteľstva vzdušných síl vo Zvolene pripomenuli ukončenie druhej svetovej vojny v Európe a víťazstvo nad fašizmom. Za účasti hlavných funkcionárov si zhromaždení vypočuli rozkaz hlavného veliteľa ozbrojených síl – prezidenta Slovenskej republiky, v ktorom odzneli udalosti najväčšieho a najrozsiahlejšieho vojnového konfliktu v dejinách ľudstva.

Na slová prezidenta nadviazal vo svojom príhovore zástupca veliteľa vzdušných síl plukovník Vladimír Kováč, ktorý prítomných vyzval, aby si vážili, ctili a nezabúdali na hrdinstvo našich predkov. Tí počas ťažkých a dlhých bojov prekonávali útrapy tejto nezmyselnej vojny, aby terajšia a ďalšia generácia mohla žiť v mieri a slobode.

V boji proti fašizmu vyhaslo nespočetné množstvo ľudských životov. Svedčia o tom mnohé pamätníky padlým v slovenských mestách a obciach, kde sa každoročne aj hlavní funkcionári veliteľstva vzdušných síl a jeho podriadených útvarov zúčastňujú na pietnych aktoch spojených s položením vencov.

Pietne stretnutia, venované 69. výročiu víťazstva nad fašizmom, aj po tomto slávnostnom nástupe pokračovali pri Pomníku hrdinom sovietskej a rumunskej armády v Banskej Bystrici, pri Pomníku padlým vojakom sovietskej armády vo Zvolene a tiež na cintoríne padlým ruských a rumunských vojakov, kde plukovník Kováč spolu s ďalšími príslušníkmi vzdušných síl vzdali úctu a hold tým, ktorí položili svoj život za slobodu.


11112

Autor: vvzs , Foto: slob. Michal Malček - Dátum: 07.05.2014
Čítanosť: 4786
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share