Preskocit navigáciu

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák navštívil Sektor 4 na Cypre


Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák navštívil Sektor 4 na Cypre

V rámci zahraničnej pracovnej cesty na Cypre dňa 27. mája 2014 navštívil prvý podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák aj veliteľstvo UNFICYP v Nikózii a kemp gen. Štefánika v Sektore 4 vo Famaguste.

Prvé kroky ministra Lajčáka viedli do kempu Blue Beret, kde položil kyticu kvetov k pamätníku mierotvorcov UNFICYP, pri príležitosti 50. výročia tejto misie pod záštitou OSN a stretol sa s hlavnou predstaviteľkou misie pani Lisou Buttenheim. V doobedňajších hodinách sa zúčastnil na slávnostnom odovzdávaní medailí príslušníkom SLOVCON v kempe gen. Štefánika. Po tomto akte minister zahraničných vecí si uctil pamiatku a položil vence k pomníkom dvoch slovenských vojakov, ktorí v tejto misii tragicky zahynuli.

Program ministra pokračoval spoločnéým obedom s dôstojníkmi Sektoru 4 a po obede sa stretol so slovenskými vojakmi v priestoroch dôstojníckeho klubu na spoločnej diskusii o živote v misii. Na záver minister Lajčák navštívil patrolovaciu základňu PB-126 nad dedinou Pyla, ktorá je jedinou obec v nárazníkovej zóne, kde spoločne žijú cyperskí Turci a cyperskí Gréci.

Minister počas svojej návštevy vyjadril uznanie slovenským vojakom za ich prácu, ktorú vykonávajú ďaleko od domova v prospech mieru na tomto ostrove a vyzdvihol prínos Slovenska v procese znovuzjednotenia Cypru a návratu do normálnych podmienok.


111122223

Autor: npor. Martin Stanko , Foto: rtm. Roman Chovanec - Dátum: 02.06.2014
Čítanosť: 5764
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share