Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Červené maky na nitrianskom vojenskom cintoríne


Červené maky na nitrianskom vojenskom cintoríne
11. novembra 1918, o 11. hodine a 11. minúte zaznela po podpísaní Compiègnenského mieru posledná salva, ktorá znamenala ukončenie prvej svetovej vojny. Symbolicky po 96. rokoch sa dňa 11. novembra 2014, o 11. hodine a 11. minúte konal na vojenskom cintoríne Nitra – Mlynárce spomienkový akt pri príležitosti Dňa vojnových veteránov.
Tento pamätný deň si uctili vojaci nitrianskej posádky z protilietadlovej raketovej brigády a 12. mechanizovaného práporu,  pod velením veliteľa posádky plukovníka gšt. Miroslava Lorinca.
Pietna spomienka na hrdinstvo a obetavosť ľudí, ktorí padli na bojiskách prvej svetovej vojny za slobodu a mier, sa konala za účasti konzula a prvého radcu veľvyslanca Poľskej republiky Jaceka Doliwu, ako aj vojenského pridelenca pri Veľvyslanectve Poľskej republiky v Bratislave plukovníka Zbigniewa Komańského. Medzi ďalšími vzácnymi hosťami boli zástupcovia Poľského klubu v Nitre, organizácie zahraničných Poliakov, členovia Zväzu vojakov Slovenskej republiky Kluby Nitra – Zobor a Nitra – Krškany, príslušníci Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov – Oblastný výbor Nitra ako aj Jednoty dôchodcov na Slovensku – mestská organizácia 1 v Nitre. Pietnu spomienku celebrovali vojenský duchovný npor. Mgr. Jozef Michňák a poľský páter  Rafał Czyż z rehole salvatoriánov – Spoločnosť Božského Spasiteľa z Nitry.
 
Symbolom sa stali kvety vlčieho maku, evokujúce obraz krvavých bojov na vojnových poliach a preto sa Deň vojnových veteránov  označuje aj ako Deň červených makov. Počiatky tohto symbolu nachádzame v básni „In Flanders Fields“ od kanadského vojenského lekára podplukovníka Johna McRaeho. Zložil ju v máji roku 1915, keď sa v oblasti západného Flámska zúčastnil na veľkej krvavej bitke o belgické mestečko Ypres. Báseň sa neskôr dostala do rúk americkej členky asociácie Mladí kresťania, Moiny Belle Michaelovej a inšpirovala ju k myšlienke, využiť symbol červeného kvetu vlčieho maku ako poetický symbol obetí tohto dovtedy najväčšieho celosvetového vojnového konfliktu.
 
Cintorín v Mlynárciach je unikátny tým, že sú tu pochovaní vedľa seba muži rôznych národností a vierovyznania. Je tu celkom 437 hrobov. Podľa záznamov sú v nich pochovaní Poliaci, Česi, Srbi, Chorváti, Rusi, Rumuni, Maďari, Taliani, Nemci, Rakúšania, Slováci a 9 neznámych vojakov. Je tu pochovaný aj vojenský kurát kapitán Zdrálek, na ktorom hrobe stojí socha vojaka, dielo Júliusa Bártfaya z roku 1924. Obidva útvary posádky Nitra sa už niekoľko rokov aktívne podieľajú na údržbe tohto unikátneho vojenského cintorína a tak pomáhajú aj v udržiavaní tradícii a spomienok na obete 1. svetovej vojny.

Červené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríneČervené maky na nitrianskom vojenskom cintoríne

Autor: npor. Ing. Branislav ŠMONDRK , Foto: rtm. Igor BOŠKO - Dátum: 14.11.2014
Čítanosť: 5904
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share