Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Kontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYP


Kontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYP

Vyvrcholením trojtýždňovej intenzívnej prípravy spoločného a odborného výcviku budúcich modrých baretov bolo záverečné taktické cvičenie vykonávané v termíne 3. – 4. februára 2015 v priestoroch posádkového cvičiska plrb Kolíňanský vrch. 

Kontrolné cvičenie pod názvom „Modrý Baret – Blue Beret“ absolvovala 104-členná jednotka pripravovaná na plnenie úloh do operácie UNFICYP na Cypre s termínom rotácie marec 2015. 

Úlohou tejto fázy cvičenia bolo zo strany kontrolnej skupiny preveriť stanovené spôsobilosti, vyhodnotiť úroveň pripravenosti a vycvičenosti príslušníkov štábu, strážnej jednotky a logistických podporných prvkov na plnenie úloh v priestore operácie.                                   

Veliteľstvo protilietadlovej brigády v Nitre vytvorilo vo výcvikovom priestore model časti nárazníkovej zóny, čo najviac sa približujúci realite, so systémom patrolovacích základní, pozorovacích stanovísk a trás, na ktorých profesionálni vojaci vykonávali hliadkovanie so zámerom zabezpečiť jej monitorovanie a v prípade výskytu incidentov ich riešenie v súlade s mandátom misie UNFICYP.                                                                                                           

V priebehu taktického cvičenia boli overené aj ďalšie spôsobilosti jednotiek ako potláčanie davu (crowd control), rádiokomunikácia v anglickom jazyku na rôznom stupni velenia (voice procedures), systém hlásení (reporting system), schopnosť plniť ženijné a stavebné úlohy (engineering and construction tasks), ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou plnenia úloh v priestore operácie. Plnenie úloh jednotky počas kontrolného cvičenia bolo v maximálnej miere rozohrávané a prispôsobené skutočným podmienkam, čo vytvára predpoklad na úspešné zvládnutie cieľov odbornej pripravenosti jednotky pre plnenie úloh vo vojenskej operácii. 

Dôležitosť tohto záverečného cvičenia bola potvrdená aj prítomnosťou druhého zástupcu náčelníka generálneho štábu OS SR generálmajora Ing. Pavla Macka, CSc., ktorý si so záujmom nie len prezrel priestory cvičenia, ale aj skontroloval a preveril priebeh a riadenie kontrolného cvičenia ako aj pripravenosť jednotky plniť úlohy mimo územia Slovenskej republiky.  Na záver svojej návštevy vyjadril spokojnosť s prípravou a priebehom taktického cvičenia a povzbudil cvičiacich k ďalšiemu odbornému rastu a ku kvalitnému plneniu úloh v priestore operácie. Okrem druhého zástupcu náčelníka generálneho štábu si organizáciu cvičenia a plnenie úloh preverili aj ďalší významní funkcionári OS SR ako zástupca Veliteľa vzdušných síl plukovník Ing. Vladimír Kováč, z úrovne SCKM GŠ OS SR plukovník Ing. Ľubomír Kubek a hlavný veliaci poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Vladimír Beluš. Záverečné hodnotenie taktického cvičenia vyhodnotila kontrolná skupina ako splnené a pripravovanú jednotku UNFICYP rotácie marec 2015 ako nasaditeľnú.


Kontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYPKontrolné cvičenie jednotky do operácie UNFICYP
1 2 >>

Autor: npor. GABLÍK , Foto: rtm. BOŠKO - Dátum: 19.02.2015
Čítanosť: 8239
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share