Preskocit navigáciu

Veľká noc v slovenskom kontingente UNFICYP


Veľká noc v slovenskom kontingente UNFICYP
Príslušníkom slovenského kontingentu UNFICYP v mierovej misii OSN na Cypre sa Veľkonočné sviatky predĺžili na dva víkendy. Na Cypre sa totiž slávia podľa pravoslávnej cirkvi, čo spadá tento rok o týždeň neskôr oproti našej slovenskej Veľkej noci.

Aj napriek tomu sa popri pracovných povinnostiach dodržali všetky cirkevné tradície. Duchovný kontingentu poručík Tomáš Huďa pripravil veľmi pekné obrady aj za prítomnosti zahraničných študentov, ktorí sa pravidelne zúčastňujú slovenských svätých omší v kaplnke sv. Cyrila a Metoda v kempe M. R. Štefánika vo Famaguste. Ich prítomnosť dodáva omšiam špecifický nádych vďaka černošským spirituálom. Taktiež ženský kolektív neobišla ani tradičná oblievačka a šibačka, veď každý muž v kempe im chcel dopriať krásu a zdravie do ďalšieho roka.

Na svoje si príslušníci kontingentu prišli aj pri jedálenskom stole. Aspoň čiastočne si priblížili sviatky cez vône veľkonočnej šunky a iných dobrôt pri nedeľných raňajkách. Neskôr mali príležitosť spoznať aj niečo z tradícií srbských kolegov, ktorí slúžia v Sektore 4. Zorganizovali pre všetkých veľmi príjemný obed s typickým národným jedlom. Takéto udalosti sa samozrejme neorganizujú iba kvôli naplneniu žalúdkov, ale je to jedna z lepších foriem ako vytvárať jeden celok z viacerých národov pre spoluprácu, a najmä s úctou k inakosti každého z nás.

Veľká noc bola zavŕšená aktívne, spoločným futbalovým zápasom so slovenskými krajanmi žijúcimi na Cypre.

Veľká noc v slovenskom kontingente UNFICYPVeľká noc v slovenskom kontingente UNFICYPVeľká noc v slovenskom kontingente UNFICYPVeľká noc v slovenskom kontingente UNFICYPVeľká noc v slovenskom kontingente UNFICYPVeľká noc v slovenskom kontingente UNFICYPVeľká noc v slovenskom kontingente UNFICYP

Autor: por. Michaela Rajnohová - SLOVCON UNFICYP , Foto: autor - Dátum: 16.04.2015
Čítanosť: 1810
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share