Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Modré barety začali spoločný výcvik pod Zoborom


Modré barety začali spoločný výcvik pod Zoborom

Od pondelka, 8. júna 2015, sa začal spoločný odborný výcvik príslušníkov septembrovej rotácie do operácie UNFICYP, ktorému predchádzal dvojtýždňový odborný výcvik kľúčového personálu vo výcvikovej jednotke vojenských misii (VJVM) Martin.

Pod velením budúceho veliteľa podplukovníka Miroslava Belanského, sa viac ako 100-členná cvičiaca jednotka v období od 8. júna 2015 do 3. júla 2015 oboznámi v súlade so štandardnými operačnými postupmi s konkrétnymi úlohami a činnosťami, ktoré bude vykonávať v rámci svojho pôsobenia v operácii UNFICYP. Konkrétne ide o činnosť v súlade s poslaním a úlohami misie tak, ako boli stanovené rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN. Jedná sa najmä o dohľad nad dodržiavaním „Status Quo“, hliadkovanie a pozorovanie v priestore nárazníkovej zóny, zabezpečenie tzv. protipoľovníckych opatrení, udržiavanie mieru a bezpečnosti, predchádzanie opätovnému rozpútaniu bojov a ďalšie.

Takmer štvortýždenný výcvik je pod dohľadom inštruktorov z protilietadlovej raketovej brigády Nitra, ktorí majú z prípravy príslušníkov dlhoročné bohaté skúsenosti a kľúčového personálu cvičiacej jednotky. Výcvik je postavený na odbornej a praktickej príprave štábu, strážnej roty a podporných prvkov nevyhnutných k zabezpečeniu plnenia úloh.

Počas prvého týždňa spoločného výcviku sa cvičiaca jednotka detailne oboznamuje s históriou ostrova, dôvodmi vzniku konfliktu, súčasnou situáciou v mieste pôsobenia, reálne si precvičí systém hlásení, spôsob riešenia rôznych druhov incidentov ako aj poskytnutie prvej pomoci či rôzne psychologické cvičenia. Vzhľadom na to, že vojenskí profesionáli budú pôsobiť v medzinárodnom prostredí, je veľký dôraz kladený aj na ich jazykovú pripravenosť.

O priebeh výcviku sa živo zaujímal aj veliteľ zoborskej brigády, plukovník Miroslav Lorinc, ktorý osobne navštívil cvičiacu jednotku.

Spoločný odborný výcvik vyvrcholí koncom mesiaca jún taktickým cvičením na posádkovom cvičisku Kolíňanský vrch, kde sa preverí spôsobilosť jednotky na plnenie operačných úloh.

Ani vysoké letné teploty nestoja v ceste cvičiacich profesionálnych vojakov z takmer všetkých zložiek OS SR k dosiahnutiu čo najlepších výsledkov.

V operácii UNFICYP pôsobia príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky už od roku 2001 a je jednou z najstarších operácií v histórii OSN.


Modré barety začali spoločný výcvik pod ZoboromModré barety začali spoločný výcvik pod ZoboromModré barety začali spoločný výcvik pod ZoboromModré barety začali spoločný výcvik pod ZoboromModré barety začali spoločný výcvik pod ZoboromModré barety začali spoločný výcvik pod ZoboromModré barety začali spoločný výcvik pod ZoboromModré barety začali spoločný výcvik pod Zoborom

Autor: kpt. Marcela Vrábelová , Foto: prlb Nitra - Dátum: 10.06.2015
Čítanosť: 4641
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share