Preskocit navigáciu

TOBRUQ LEGACY 2015 – AVÍZO


TOBRUQ LEGACY 2015 – AVÍZO

V dňoch 23. júna – 3. júla 2015 budú slovenskí vojaci cvičiť na medzinárodnom sériovom cvičení pod názvom Tobruq Legacy 2015, ktoré sa bude konať vo výcvikovom priestore Boletice, pri Českom Krumlove.

Organizačne toto medzinárodné cvičenie s bojovou streľbou MANPADS (Man Portable Air Defence System) zastrešuje susedná Česká republika, účastníkom je Slovenská republika, Maďarsko, Spojené štáty americké a Litovská republika. Ako pozorovatelia sa na cvičení zúčastnia predstavitelia ozbrojených síl Poľska, Lotyšska a Bulharska. Celkový počet zúčastnených sa blíži k číslu 500 profesionálov.

Slovenskú republiku bude počas cvičenia zastupovať deklarovaná jednotka NATO High Readiness Force (HRF) z Protilietadlovej raketovej brigády Nitra, v sile jednej čaty (40 osôb) a to konkrétne príslušníci čaty IGLA. Technicky bude cvičenie zabezpečené prostriedkami ASTRA PVO, 9K38 IGLA a OT90 PVO.

Cvičenie je zamerané na plnenie „Národných cieľov 2013“ (L6203 GBAD) podľa NATO a plnenie zadania NATO Capability. Čo sa týka taktickej úrovne, dôraz sa kladie na interoperabilitu medzi jednotlivými účastníckymi krajinami.

Slovenskí profesionáli sú napriek zložitejším podmienkam v OS SR odhodlaní preukázať svoje kvality medzi účastníckymi krajinami a sú presvedčení o prínosoch do výcviku deklarovanej jednotky.



Autor: npor. Martina Paľuvová , Foto: VVzS - Dátum: 17.06.2015
Čítanosť: 5188
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share