Preskocit navigáciu

Návšteva špeciálneho poradcu OSN


Návšteva špeciálneho poradcu OSN

Dňa 6. augusta 2015 navštívil Kemp generála Milana Rastislava Štefánika (CGS) vo Famaguste špeciálny poradca OSN na riešenie cyperského problému Espen Barth Eide, sprevádzaný najvyššou politickou predstaviteľkou UNFICYP Lisou Buttenheim a náčelníkom štábu UNFICYP plukovníkom Timom Wildishom. Po príchode ich privítal náčelník štábu kapitán Stanislav VANÍK ako zástupca veliteľa Sektoru 4.

Cieľom najvyšších predstaviteľov bola návšteva priestorov Vároše, ktorú opustili grécki cyprioti v roku 1974 po tureckej intervencii a v súčasnosti je pod kontrolou tureckej armády. Taktiež aj návšteva nárazníkovej zóny v priestore zodpovednosti slovenskej čaty v konkrétnej oblasti v okolí obce Derynia, o ktorej sa rokuje s lídrami ostrova kvôli otvoreniu nového prechodu medzi severnou a južnou stranou Cypru. Slovenskí vojaci pánovi Eidemu na oboch miestach poskytli užitočné informácie o spomínanom priestore zodpovednosti, čo mu umožnilo získať lepšiu predstavu o súčasnej situácii. Užitočné sú pre neho hlavne kvôli tomu, že vedie bilaterálne rokovania s lídrami dvoch strán Cypru a do budúcnosti môžu tieto infomrácie zohrávať veľkú úlohu pri dosahovaní riešenia problému na ostrove.

Na záver pán Eide vyjadril svoju spokojnosť. Bol vďačný nielen za získaní prehľad priamo v teréne, ale aj za pohostinnosť slovenských vojakov počas jeho návštevy a udržiavanie mierového stavu na miestach, ktoré sú potencionálnymi a dlhotrvajúcimi zdrojmi napätia.


Návšteva špeciálneho poradcu OSNNávšteva špeciálneho poradcu OSNNávšteva špeciálneho poradcu OSNNávšteva špeciálneho poradcu OSNNávšteva špeciálneho poradcu OSNNávšteva špeciálneho poradcu OSNNávšteva špeciálneho poradcu OSNNávšteva špeciálneho poradcu OSN

Autor: OPS UNFICYP , Foto: OPS UNFICYP - Dátum: 13.08.2015
Čítanosť: 4259
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share