Preskocit navigáciu

Sektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie


Sektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie

Už niekoľko mesiacov sa na Afroditinom ostrove preberá téma otvorenia nového prechodového bodu medzi severnou a južnou časťou. V čase prevzatia zodpovednosti nad Sektorom 4 v júni 2001, bol otvorený len jediný prechod známy ako „Ledra crossing point“. Iniciátori týchto snáh zdôrazňujú, že otvorením nových prechodov sa nielen skráti cestná vzdialenosť medzi mestami, ale podporia sa aj vzájomné vzťahy medzi komunitami, uľahčí sa poskytovanie humanitárnej pomoci, a tiež sa môže rozvinúť potenciálny ekonomický trh.

Kvôli prebiehajúcemu procesu otvárania prechodu v Sektore 4, ktorý sa nachádza v priestore zodpovednosti slovenskej jednotky, sa konajú častejšie návštevy významných predstaviteľov Organizácie spojených národov.

V sobotu 24. októbra 2015 prišiel zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie pán Hervé LADSOUS, aby mu kompetentný personál z veliteľstva Sektoru 4 podal dôležité informácie o aktuálnej situácii v priestore a o prebiehajúcich aktivitách pri budovaní prechodu. S otvorením budúceho prechodu sú spojené viaceré výzvy ako napríklad odstránenie mínových polí ale aj oprava cesty, ktorá nebola viac ako 40 rokov využívaná. Pán LADSOUS je v politickej obci známy svojou výraznou schopnosťou budovať kompromisy a prinášať dobré výsledky v oblasti krízového manažmentu.

Na návštevu prišiel v spoločnosti oboch dám, ktoré sú v čele misie UNFICYP – hlavnou politickou predstaviteľkou misie pani Lisou BUTTENHEIM a hlavnou vojenskou predstaviteľkou misie generálmajorkou Kristinou LUND. Zo Sektoru 4 mal k téme najviac čo povedať náčelník operačného oddelenia kapitán Stanislav VANÍK, ktorý spolu s veliteľom sektoru podplukovníkom Miroslavom BELANSKÝM sprevádzali návštevu počas kontroly v nárazníkovej zóne ako aj v tábore M. R. Štefánika vo Famaguste. Program návštevy bol zameraný práve na možnosti využitia alternatívnych riešení prechodu ako aj vyššie spomenutou prípravou v súvislosti s odmínovaním územia. Začínal sa v nárazníkovej zóne v priestore zodpovednosti slovenskej čaty a končil v tábore generála Štefánika voľnou diskusiou s kľúčovým personálom sektoru.


Sektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácieSektor 4 navštívil zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie

Autor: Osobné oddelenie veliteľa , Foto: nrtm. Juraj Hladký - Dátum: 05.11.2015
Čítanosť: 1203
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share