Preskocit navigáciu

Úvodná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016


Úvodná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016

V dňoch 3.-5.11.2015 sa v priestoroch plrb Nitra uskutočnila Úvodná plánovacia konferencia k medzinárodnému cvičeniu jednotiek PVO s názvom TOBRUQ LEGACY 2016. Séria cvičení TOBRUQ LEGACY má ambíciu stať medzinárodným cvičením s dlhoročnou tradíciou, kde záštitu nad cvičením budú preberať jednotlivé krajiny na rotačnom princípe. Prvé cvičenie v sérii TOBRUQ LEGACY sa uskutočnilo v júni tohto roku v Českej republike, následne záštitu nad cvičením TOBRUQ LEGACY 2016 prevzala Slovenská republika.

Konferencie sa zúčastnilo 46 zahraničných účastníkov z Českej republiky, Maďarskej republiky, USA, Litvy, Lotyšska, Poľska a Slovinska. OS SR boli zastúpené príslušníkmi VVzS Zvolen, plrb Nitra, taktického, dopravného a vrtuľníkového krídla, ako aj zástupcami ZaMKIS Ružomberok a VP VO Lešť. Konferencia bola otvorená privítaním všetkých účastníkov veliteľom plrb Nitra plukovníkom Miroslavom LORINCOM a jeho prezentáciou o úlohách útvaru.

V priebehu konferencie prítomní rokovali o námete cvičenia, úlohách a požiadavkách jednotlivých krajín na precvičenie ich spôsobilostí v medzinárodnom prostredí. Výsledkom konferencie bolo odsúhlasenie základných plánovacích dokumentov na prípravu cvičenia a navrhnutie organizačnej štruktúry cvičiacich jednotiek.

Cvičenie TOBRUQ LEGACY 2016 je zahrnuté v pláne cvičení NATO (MTEP) na rok 2016 a je otvorené členským krajinám NATO. Cvičenie si po jeho prvom ročníku vyslúžilo dobré meno, o čom svedčí aj záujem ďalších krajín NATO byť jeho súčasťou.


Úvodná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016Úvodná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016Úvodná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016Úvodná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016Úvodná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016

Autor: kpt. Tomáš Kurpaš , Foto: plrb - Dátum: 18.11.2015
Čítanosť: 4889
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share