Preskocit navigáciu

Medzinárodný workshop „Biologická ochrana letísk“


Medzinárodný workshop „Biologická ochrana letísk“

V dňoch 15.-16.2.2016 sa pod záštitou ministra obrany SR Martina Glváča uskutočnil medzinárodný workshop „Biologická ochrana letísk“. Hlavným dôvodom účasti a spolupráce VzS OS SR pri uvedenom stretnutí bol zvýšený nárast zrážok lietadiel OS SR s vtákmi a nárast vstupov lesnej zveri na letištné plochy.

Hlavnými témami bolo využitie nových technológií pri plašení vtáctva, monitorovanie ich pohybu, využitie dravcov, ako aj odchyt zvierat a ich premiestnenie. Výmena skúseností bola veľmi efektívna najmä z dôvodu, že prednášky boli vykonávané príslušníkmi biologickej ochrany viacerých civilných aj vojenských letísk, veterinármi aj inšpektormi bezpečnosti letov s využitím informácií zdieľaných viacerými štátmi NATO. Práve toto umožnilo porovnanie účinnosti opatrení s ohľadom na jednotlivé letiská, využívané metódy aj rôznu leteckú techniku.

V praktickej časti bola vykonaná spoločná exkurzia v Základnej škole Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach, ktorá je svetovou raritou tým, že vyučuje aj predmet „sokoliarstvo“. Následne veliteľ tk Sliač plukovník gšt. Vladimír Lisý zabezpečil ukážku a prezentáciu činnosti tk Sliač zameranú najmä na biologickú ochranu letiska a prevenciu v oblasti zrážok lietadiel s vtákmi.

Za rok 2015 došlo vo VzS OS SR k 14 zrážkam s vtákmi, ale aj k 34 prípadom, v ktorých bolo prijatím preventívnych opatrení zrážke zabránené. Práve využívanie sofistikovaných preventívnych metód je mimoriadne efektívne a umožňuje napriek prvotným investíciám šetriť mimoriadne vysoké finančné prostriedky, ktoré si opravy po zrážkach s vtákmi a lesnou zverou každoročne vyžadujú.

Slovenská republika má vo výchove „sokoliarov“ a odborníkov na vyššie uvedenú problematiku nemalý náskok voči ostatným krajinám a v budúcnosti by mohla byť v tejto oblasti veľkým prínosom pre ostatné letectvá. Práve v štátoch NATO je biologickej ochrane letísk dlhodobo venovaná osobitná pozornosť.


Medzinárodný workshop „Biologická ochrana letískMedzinárodný workshop „Biologická ochrana letískMedzinárodný workshop „Biologická ochrana letísk“Medzinárodný workshop „Biologická ochrana letísk“Medzinárodný workshop „Biologická ochrana letísk“Medzinárodný workshop „Biologická ochrana letísk“Medzinárodný workshop „Biologická ochrana letísk“Medzinárodný workshop „Biologická ochrana letísk“Medzinárodný workshop „Biologická ochrana letísk“

Autor: pplk. Koloman Bornemisza , Foto: VVzS - Dátum: 19.02.2016
Čítanosť: 4345
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share