Preskocit navigáciu

Kurz leteckej medicíny


Kurz leteckej medicíny

V dňoch 21. – 23. marca 2016 zorganizovala  náčelníčka zdravotníckej služby Vzdušných síl OS SR majorka Ivana Gutzelnig odborný kurz leteckej medicíny pre obväziská vzdušných síl. Kurz sa uskutočnil vo Zvolene, v priestoroch  Strediska kultúrnej a osvetovej činnosti v kasárňach SNP a v priestoroch veliteľstva vzdušných síl.

Myšlienka preškolenia lekárov a zdravotníkov obväzísk a leteckej  pátracej záchrannej služby vyplynula zo stretnutia odborníkov na bezpečnosť letov, vojenského zdravotníctva, vojenských psychológov a Leteckej nemocnice Košice konaného v septembri minulého roka v priestoroch veliteľstva vzdušných síl. 

V rámci tohto trojdňového kurzu poskytli odborní náčelníci a špecialisti vzdušných síl zdravotníkom široké spektrum informácií týkajúcich sa oblasti bezpečnosti letov, riadenia letovej prevádzky, základov lietania a jeho vplyvu na ľudský organizmus, leteckej psychológie ale aj legislatívnych noriem, predpisov a nariadení Európskej komisie, Európskej rady pre resuscitáciu a letecko-medicínskeho výcviku a noriem NATO.

V stredu dopoludnia uzavreli cyklus prednášok  posudzovaním vplyvu ochorení na spôsobilosť v leteckej službe na úrovni krídla a presunuli sa do priestorov Taktického krídla generálmajora Otta Smika Sliač na praktické ukážky predletového brífingu, prehliadky riadiacej veže a leteckej techniky L-410, ktorej súčasťou je AIR MEDEVAC. Tým naplnili cieľ kurzu, ktorým bolo bližšie oboznámiť zdravotníkov so špecifickou prácou leteckého personálu, tak ako v jeho  úvode načrtol náčelník Oddelenia bezpečnosti letov vzdušných síl podplukovník Koloman Bornemisza.


Kurz leteckej medicíny Kurz leteckej medicíny Kurz leteckej medicíny Kurz leteckej medicíny Kurz leteckej medicíny Kurz leteckej medicíny

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 24.03.2016
Čítanosť: 4751
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share