Preskocit navigáciu

Slávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYP


Slávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYP
Ako tradične sa mesiac júl niesol v znamení slávnostného odovzdávanie UN medailí príslušníkom modrých baretov misie UNFICYP. Najvýznamnejšia slávnosť sa konala v štvrtok, 7. júla, na opustenom historickom letisku v Nikózii. Tohto roku mala aj punc výnimočnosti, keďže pre novú hlavnú predstaviteľku misie p. Elizabeth SPEHAR to bola prvá príležitosť udeliť medaily vojakom po jej ustanovení do funkcie a zároveň pre veliteľku síl generálmajorku Kristin Lund to bola posledná pred jej odchodom z misie koncom mesiaca júl. Na slávnosti sa zúčastnili aj veľvyslanci krajín a zároveň po prvýkrát sa prihovoril k vojakom aj vyslanec OSN na Cypre p. Espen Barth Eide, ktorý vedie mierové rokovania medzi predstaviteľmi oboch strán. Po oficiálnej časti nasledovala recepcia a kultúrny program jednotlivých kontingentov. Slovenskí vojaci sa prezentovali skvelo pripravenou recepciou a nemenej zaujímavým kultúrnym programom.
Následne v pondelok, 11 júla, za prítomnosti veliteľky síl generálmajorky Kristin Lund a ostatných pozvaných hostí z veliteľstva misie a ambasádorov prispievajúcich krajín, sa konalo slávnostné udelenie medailí v Sektore 4. Po udelení medailí sa k vojakom prihovorila veliteľka síl generálmajorka Lund. Keďže to bola zároveň aj jej posledná návšteva sektoru 4, rozlúčila sa s vojakmi a poďakovala im za odvedenú prácu, ktorou prispievajú k stabilite na ostrove, podporujúc tak mierové urovnanie Cyperského konfliktu. Taktiež poďakovala veliteľovi sektoru 4 podplukovníkovi Paňkovi za jeho profesionálny prístup pri plnení úloh, rady a konštruktívne riešenie problémov a v neposlednou rade vodcovské schopnosti, ktoré nemalou mierou prispeli k úspechom vojakov sektoru 4 a výbornej reprezentácii Slovenska. Po ďakovnom príhovore veliteľa Sektoru 4 nasledovalo prekvapenie pre veliteľku v podobe rozlúčkovej jazdy na dvojbicykli po „nárazníkovej zóne Sektoru 4“, prestrihnutie pásky a odovzdanie darov. Nebolo ľahké pre generálku schovať slzy dojatia pri poslednej rozlúčke s vojakmi sektoru 4. Tie však zažehnala záverečná recepcia, počas ktorej veselá prezentácia z jej inšpekcie v sektore 4 vyčarila úsmev na jej perách. Na záver veliteľ sektoru 4 podplukovník Paňko zaželal v mene všetkých vojakov Sektoru 4 generálmajorke Kristin Lund veľa osobných aj pracovných úspechov v jej budúcej kariére.

Slávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYPSlávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYPSlávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYPSlávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYPSlávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYPxSlávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYPxSlávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYPxSlávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYPxSlávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYP1Slávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYP1Slávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYP1Slávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYP1Slávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYPx1Slávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYPx1Slávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYPx1Slávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYPx1Slávnostné udeľovanie medailí v operácií UNFICYPxx

Autor: mjr. Róbert SZAKSON , Foto: UNFICYP - Dátum: 14.07.2016
Čítanosť: 4643
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share