Preskocit navigáciu

Deň víťazstva nad fašizmom


Deň víťazstva nad fašizmom

Temným miestom v spomienkach ľudskej mysle je a navždy zostane druhá svetová vojna. Najrozsiahlejší a najkrvavejší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva stál životy milióny ľudí, zúčastnilo sa na ňom 61 štátov a zasiahol všetky kontinenty s výnimkou Antarktídy a Južnej Ameriky. Šesť rokov utrpenia sa nakoniec skončilo kapituláciou Nemecka 8. mája 1945.
Tento významný medzník histórie si 7. mája 2009 pripomenuli slávnostným nástupom aj príslušníci Leteckej základne generálmajora Otta Smika Sliač. Zástupca veliteľa leteckej základne pplk. Ing. Ivan Dorčák vo svojom príhovore zdôraznil, že k porážke fašizmu prispeli i Slováci bojujúci na bojiskách doma a v zahraničí.
Zároveň 7.máj je pre príslušníkov leteckej základne o to dôležitejší, že si v tento deň pripomínajú 18. výročie presunu leteckých a zabezpečovacích jednotiek z posádok Brno, Náměšť a Přerov, ktoré tvorili základ techniky a personálu pre vznik 81. samostatnej stíhacej letky a 81. práporu letiskového a rádiotechnického zabezpečenia.


Deň víťazstva nad fašizmomDeň víťazstva nad fašizmomDeň víťazstva nad fašizmomDeň víťazstva nad fašizmom

Autor: npor. Ing. Mário Malatinec , Foto: des. Ľubomíra Školníková - Dátum: 11.05.2009
Čítanosť: 15196
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share