Preskocit navigáciu

Nácvik záchrany v zimných podmienkach


Nácvik záchrany v zimných podmienkach

Dňa 8. decembra 2016 v poobedňajších hodinách bol na prešovskom vrtuľníkovom krídle generálplukovníka Jána Ambruša vykonaný komplexný nácvik Pozemnej pátracej a záchrannej služby (PPZS) v zimných podmienkach v noci.

            Vedúci riadenia lietania vrtuľníkového krídla prijal informáciu od pilota civilného lietadla o poruche motora a žiadal o pomoc. Následne sa lietadlo stratilo z radarov. Signál „ZÁCHRANA 60“, ktorým sa aktivovala skupina PPZS, vyhlásil vedúci riadenia lietania. Informácia bola jasná a zrozumiteľná: „Pád malého športového lietadla v priestore južne od obce  Tulčik. Na palube sa nachádzajú dve osoby.“ Necelú hodinu po vyhlásení signálu boli už zasahujúci príslušníci prešovského krídla na ceste k určenému priestoru pátrania. Lietadlo havarovalo v hustom zalesnenom teréne. Našťastie išlo len o nácvik. Zástupca veliteľa vrtuľníkového krídla podplukovník Peter Fabišík, ktorý bol riadiacim tohto nácviku, si týmto spôsobom overoval činnosť PPZS pri vyhľadávaní osôb a techniky  v hustom lesnom poraste v noci. Ich úlohou bolo prostredníctvom vojenskej techniky a vezeného materiálu vyhľadať trosky lietadla  a vytvoriť podmienky pre záchranu zranených. Vďaka rýchlemu zásahu a zručnostiam cvičiacich sa podarilo oboch figurantov nájsť v krátkom čase a poskytnúť im základné ošetrenie.

Neočakávaný nácvik PPZS prebiehal vo večerných hodinách za nepriaznivých poveternostných podmienok. Aj napriek tomu boli činnosti spojené zo záchranou osôb vykonané na výbornej úrovni. Príslušníci vrtuľníkového krídla v Prešove aj týmto spôsobom dokázali, že sú pripravení na záchranu ľudských životov 24 hodín denne v akomkoľvek prostredí aj počas nepriaznivých klimatických podmienok.


Nácvik záchrany v zimných podmienkachNácvik záchrany v zimných podmienkachNácvik záchrany v zimných podmienkachNácvik záchrany v zimných podmienkachNácvik záchrany v zimných podmienkachNácvik záchrany v zimných podmienkachNácvik záchrany v zimných podmienkachNácvik záchrany v zimných podmienkach

Autor: pplk. Peter FABIŠÍK , Foto: pplk. Erik KROPUCH - Dátum: 14.12.2016
Čítanosť: 4888
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share