Preskocit navigáciu

Vojenskí stíhačí absolvovali cvičenie v prežití


Vojenskí stíhačí absolvovali cvičenie v prežití

V dňoch 27. až 31. marca 2017 sa uskutočnilo cvičenie v prežití pilotov 1. a 2. letky Taktického krídla Sliač v oblasti Kráľová Lehota (okres Liptovský Mikuláš). Možnosti hornatého okolia sa inštruktori padákovej, výsadkovej a záchrannej služby rozhodli v plnej miere využiť a zamerali sa na prechody vo vysokohorskom prostredí, prekonávanie brál a vodných prekážok.

V prvej časti si sliačski profesionáli precvičili rôzne spôsoby zakladania ohňov. V ďalšej časti sa presúvali vo vysokohorskom teréne ako sú doliny, sedlá, vrchy. Náročnosť prechodu bola znásobená ešte prevládajúcimi zimnými podmienkami vo vyšších nadmorských výškach, čo malo za následok prekonávanie veľkých teplotných rozdielov, pretrvávajúceho ľadu ale aj snehových polí.

V záverečnej časti prežitia si piloti odskúšali zdolávanie bralných masívov pomocou lanovky, zlaňovanie a prebrodenie vodnej prekážky v chladnej vode a silnom prúde. Na záver cvičenia sa veliteľ 2. letky, podplukovník Radovan Cingel poďakoval zúčastneným pilotom za ich zodpovedný a profesionálny prístup k zadávaným úlohám a vysoko vyzdvihol inštruktorov cvičenia profesionálne naplánované a zvládnuté cvičenie v prežití.

Ďalšie obdobné cvičenie je naplánované na koniec tohto roka.


1111

Autor: rtn. Martin Ďurica , Foto: tk Sliač - Dátum: 04.04.2017
Čítanosť: 3873
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share