Preskocit navigáciu

Vzdušné sily sú pripravené na cvičenie AIR SHIELD 2017


Vzdušné sily sú pripravené na cvičenie AIR SHIELD 2017

Dňa 12. apríla 2017 sa v priestoroch veliteľstva vzdušných síl konala záverečná plánovacia konferencia k cvičeniu AIR SHIELD 2017 (ďalej len AISD17) pod vedením zástupcu veliteľa VzS brigádneho generála Miroslava LORINCA.

Za účasti hlavných funkcionárov veliteľstva VzS a podriadených útvarov VzS bola podplukovníkom Ondrejom BOROŠOM predstavená okrem iného aj štruktúra riadenia cvičenia, systém riadenia operácie a harmonogram vykonania cvičenia. Následne hlavní funkcionári útvarov VzS konkrétnejšie predstavili úlohy vlastných síl a prostriedkov v priebehu samotného cvičenia a operácie.

Cvičenie bude vykonané od 19. do 28. apríla 2017, pričom hlavné úsilie bude sústredené na dni 24. až 26. apríl 2017 s podporou reálneho nasadenia leteckých a PVO prostriedkov. Predmetné cvičenie bude vykonané len na území SR.

Hlavným zámerom cvičenia AISD17 je poskytnúť výcvikovú príležitosť k precvičeniu, zvýšeniu a upevneniu profesionálnych schopností a odborných zručností veliteľov a štábov na taktickom stupni velenia a riadenia VzS OS SR v priebehu plánovania, vykonania a riadenia vojenskej operácie. Sekundárnym cieľom je precvičenie plnenia taktických úloh jednotkami VzS OS SR s cieľom zvýšiť komplexnú pripravenosť Vzdušných síl OS SR na obranu SR, ako aj pripravenosť účinne prispieť do operácie v rámci kolektívnej obrany Aliancie.

Jedná sa o hlavnú výcvikovú aktivitu v rámci intenzívneho výcvikového cyklu Vzdušných síl OS SR a zároveň o jedno z najväčších cvičení v kompetencii vzdušných síl čo sa týka počtu PrV, nasadených síl a prostriedkov vykonávaného na území SR.


1111

Autor: vvzs , Foto: rtm. Zuzana Mildeová - Dátum: 13.04.2017
Čítanosť: 5136
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share