Preskocit navigáciu

Vrtuľníkové krídlo navštívil americky veľvyslanec Adam Sterling


Vrtuľníkové krídlo navštívil americky veľvyslanec Adam Sterling

Koncom marca, 31.3.2017, privítali príslušníci vrtuľníkového krídla Prešov veľvyslanca USA v Slovenskej republike, H.E. Adama Sterlinga. Spolu s ním navštívil prešovský letecký útvar aj veliteľ vzdušných síl, generálmajor Miroslav Korba, štátny tajomník Ministerstva obrany SR, Róbert Ondrejcsák, veliteľ 2. mechanizovanej brigády, brigádny generál Martin Stoklasa a starší vojenský poradca Ministerstva obrany SR, plukovník Jozef Kotas. Spolu s vybranými príslušníkmi vrtuľníkového krídla absolvovali obhliadku útvaru a zoznámili sa s jeho fungovaním.

Úvodné slovo patrilo veliteľovi vzdušných síl, generálmajorovi Korbovi, ktorý príslušníkov delegácie privítal a zároveň vyzdvihol spoluprácu Vzdušných síl SR s USA pri plnení spoločných cvičení, ako aj pri výcviku personálu pri prechode na novú leteckú techniku. Následne zástupca veliteľa vrtuľníkového krídla, podplukovník Peter Fabišík, predstavil prítomných príslušníkov vk Prešov a v krátkej prezentácii predstavil americkej strane históriu útvaru a jeho hlavné úlohy ako aj štruktúru a techniku, na ktorej sa vykonáva súčasný letecký výcvik. Po prezentácii veliteľ Vzdušných síl SR doplnil informácie o plánovanom časovom horizonte využívania vrtuľníkov Mi-17 a o potrebe obstarávania novej techniky, ako náhrady za terajšie vrtuľníky Mi-17.

Pri návšteve leteckého simulátora Mi-17 MODER oboznámil veliteľ vzdušných síl veľvyslanca USA, ako na tomto simulátore prebieha výcvik lietajúceho personálu. Pri ukážke simulátora bolo zdôraznené, že tento výcvik vykonávajú piloti vk Prešov pred začatím výcviku na vrtuľníkoch Mi-17 a tiež pre nácvik núdzových postupov a spolupráce v posádke.

V závere návštevy pracovísk vykonal veliteľ Vzdušných síl OS SR spolu s delegáciou USA oboznamovací let vrtuľníkom Mi-17M. Delegácia sa tak mohla zoznámiť so spôsobom vykonávania leteckého výcviku ako aj s priestorom, v ktorom je vedený výcvik lietajúceho personálu vk Prešov.


11112

Autor: vk Prešov , Foto: vk Prešov - Dátum: 12.04.2017
Čítanosť: 4390
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share