Preskocit navigáciu

Vrcholia prípravy na najväčšie cvičenie protivzdušnej obrany v Európe TOBRUQ LEGACY 2017


Vrcholia prípravy na najväčšie cvičenie protivzdušnej obrany v Európe TOBRUQ LEGACY 2017

Príslušníci Veliteľstva Vzdušných síl zo Zvolena a Protilietadlovej raketovej brigády z Nitry sa v dňoch 2. až 4. mája 2017 podieľali svojou aktívnou účasťou na záverečnej plánovacej konferencii k medzinárodnému vojenskému cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2017, ktorá sa uskutočnila v priestoroch Univerzity obrany v Brne.

Plánovacej konferencie sa zúčastnili zástupcovia 10 krajín NATO a CAOC Uedem, ale aj zástupcovia niektorých krajín, ktoré sa cvičenia zúčastnia v úlohe pozorovateľov. Súčasťou konferencie bol aj výcvik kľúčového personálu zameraný na procedúry velenia a riadenia prostriedkom protivzdušnej obrany vykonaný podplukovníkom Thorstenom STRATEMANNOM z CAOC Uedem. Počas konferencie bola potvrdená podpora cvičenia systémom skorej výstrahy AWACS NATO.

Cvičenie, zamerané na interoperabilitu jednotiek protivzdušnej obrany (PVO), bude vykonané v troch lokalitách a to v Litve, Českej republike a Rumunsku. Slovenskí vojaci sa medzinárodného cvičenia aktívne zúčastnia vo všetkých lokalitách. V Českej republike bude rozmiestnená čata IGLA zaradená do spoločného zoskupenia s jednotkami AČR. V Litve a Rumunsku sa cvičenia zúčastnia špecialisti PVO, ktorí budú pôsobiť na operačných centrách na rôznych stupňoch velenia a riadenia PVO (JFAC, SBADOC, GOC).

Cvičenie TOBRUQ LEGACY 2017 je pokračovaním série cvičení jednotiek PVO so zameraním na interoperabilitu, spoločné operačné postupy a procedúry velenia a riadenia jednotkám PVO v súlade s NATO.


111

Autor: kpt. Tomáš Kurpáš , Foto: vvzs - Dátum: 09.05.2017
Čítanosť: 3919
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share