Preskocit navigáciu

Zástupcovia ambasád Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a USA na Sliači


Zástupcovia ambasád Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a USA na Sliači

Položením vencov pri Pamätníku spojeneckým misií SNP, situovanom v areáli taktického krídla, si v stredu 31. mája 2017 uctili pamiatku príslušníkov britských a amerických vojenských misií, pôsobiacich počas SNP na Slovensku, delegácie ambasády UK v SR pod vedením zástupkyne veľvyslanca p. Kimberly Gillingham a ambasády USA v SR na čele s pridelencom obrany podplukovníkom Jonathan Dunn. Na Sliači ich privítal zástupca veliteľa vzdušných síl brigádny generál Miroslav Lorinc.

Práve na sliačskom letisku Tri Duby pristáli po vypuknutí povstania predstavitelia spojencov. Ich úlohou bolo koordinovať pomoc povstaleckému vojsku ale i spravodajská činnosť a záchranu amerických letcov zostrelených nad strednou Európou. Po potlačení povstania nacistami, ustúpili členovia misií do hôr. Tam ich koncom roka 1945 nemecká protipartizánska jednotka obkľúčila, zajala a neskôr popravila.

K dôstojnému priebehu pietneho aktu prispeli príslušníci taktického krídla Sliač. Zabezpečili čestnú stráž pri pamätníku, čestnú jednotku tvoriacu 18 profesionálnych vojakov a šiestich venconosičov. O hudobný sprievod aktivity sa postaral trubač Vojenskej hudby Banská Bystrica.

Stretnutie pokračovalo krátkym posedením v priestoroch trenažérového centra. Tam hosťom podplukovník Martin Kuterka, zástupca veliteľa taktického krídla, priblížil systém výcviku pilotov na leteckých trenažéroch MiG-29 a L-39 Albatros.


11112222333333

Autor: rtm. Zuzana Mildeová , Foto: rtm. Zuzana Mildeová - Dátum: 02.06.2017
Čítanosť: 3668
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share