Preskocit navigáciu

TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej


TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej

V posledných dňoch vrcholí najväčšie mnohonárodnostné cvičenie TOBRUQ LEGACY 2017 so zameraním na interoperabilitu prostriedkov protivzdušnej obrany vo všetkých troch operačných priestoroch. Krajiny účastniace sa tohto mimoriadneho cvičenia sa znova posunuli o krok ďalej k dosiahnutiu plnej interoperability a pochopeniu spoločných postupov a procedúr NATO. Dôležitosť tohto cvičenia ako i samotného konceptu potvrdil aj veliteľ USAREUR generálporučík Ben Hodges a jeho zástupca generálmajor Timothy McGuire počas ich návštev v rozdielnych etapách cvičenia.
V operačnom priestore sever – v Litve prebiehajú posledné časti cvičenia za výraznej podpory letectva z krajín NATO. Na severnom krídle NATO, riadenom miestom velenia SBADOC-N (Surface based air defence operational centre – north / miesto velenia a riadenia účelového zoskupenia PVO) prebieha výcvik zameraný na reálne otestovanie a preverenie interoperability vo všetkých oblastiach – od technickej, kedy sa do SBADOC-N úspešne pripojili jednotky a senzory protivzdušnej obrany Litvy, Lotyšska, USA, Veľkej Británie a Poľska so zbraňovými systémami veľkého dosahu Patriot, až po systémy SHORAD z Poľska – POPRAD, končiac prenosnými raketovými kompletmi RBS-70, Stinger, či Grom s integráciou množstva senzorov zo všetkých jednotiek, až po najnovší 3D radar Girafe 4A britskej armády. Slovenské ozbrojené sily prispievajú v tomto operačnom priestore špecialistami PVO a letectva v mnohonárodnostnom štábe SBADOC-N.
V operačnom priestore stred v Českej republike dnes vrcholí cvičenie interoperability bojovými streľbami z kompletov SHORAD a MANPADS krajín NATO. Medzi participujúce krajiny patrí hostiteľská krajina ČR a krajiny NATO : Maďarsko, USA, Litva, Veľká Británia a Slovensko. Jednotky týchto krajín úspešne vytvorili účelové mnohonárodnostné zoskupenie PVO s využitím systémov RBS-70, Mistral, SA-18 (9K38IGLA), Avenger, či SA-6 (2K12KUB) pod jednotným velením mnohonárodnostného veliteľstva SBADOC-C (central).
V južnom operačnom priestore bolo úspešne vybudované centrum velenia a riadenia SBADOC-S (South), ktoré velilo a riadilo jednotky protivzdušnej obrany z USA, Slovinska a Rumunska so systémami Patriot PAC-3, Avenger, SA-24 IGLA-S, MIM-2000 HAWK, SA-6 2K12 KUB, či kanónovými prostriedkami Gepard.
Zároveň v tomto priestore bolo vybudované spoločné mnohonárodnostné miesto velenia a riadenia JFAC, resp. jeho časť zameraná na riadenie a koordinovanie protivzdušnej obrany s prispením špecialistov protivzdušnej obrany z USA, Nemecka, Litvy, Rumunska, Maďarska, Českej republiky, Slovenska a Veľkej Británie pod odbornou gesciou špecialistov z CAOC UEDEM a v spolupráci s NATO AWACS.
V priebehu cvičenia sa podarilo dosiahnuť vzájomné prepojenie riaditeľstva cvičenia EXCON a JFAC v Rumunsku s jednotlivými SBADOC v Rumunsku, Českej republike a Litve, veliť a riadiť ich aj s ich podriadenými jednotkami, ako i pripojiť národné CRC v týchto krajinách a získavať z nich RAP (rozpoznaný obraz o vzdušnej situácii). Následne na JFAC bol vytvorený jednotný obraz o vzdušnej situácii zo všetkých dostupných zdrojov a senzorov. Zároveň však i v Rumunsku boli vykonané dňa 19. júla bojové streľby pozemných prostriedkov PVO a to konkrétne MIM-2000 HAWK, SA-6 2K12 KUB, Avenger, Stinger a Gepard.
Toto cvičenie by nebolo možné organizovať bez masívnej podpory letectva. V Litve bolo cvičenie podporované lietadlami Litvy L-39, poľskými F-16, americkými AH-64 Apache a španielskymi F/A-18. V Českej republike bolo cvičenie podporované českými a maďarskými Gripenmi, českými L-159 Alkami, Mi-24 a Mi-17 a americkými AH-64 Apache. V Rumusku cvičenie podporili rumunské vzdušné sily svojimi IAI-99, USA vrtuľníkmi UH-60 Blackawk a AH64 Apache a lietadlami F-15 Eagle. Zároveň sa do cvičenia zapojili britské Typhoony, ktoré plnia v Rumunsku úlohy NATO Black sea Air policing.
Najvýznamnejšie však bolo zapojenie NATO AWACS do cvičenia. Otestovalo sa zabezpečenie vzájomnej výmeny informácií medzi AWACS, QRA (britské Typhoony a španielske F/A-18) v Litve a Rumunsku ako i prepojenie s vytvoreným JFAC a systémom PATRIOT v rámci cvičenia. Tento koncept bude v ďalších rokoch rozvinutý k získaniu novej spôsobilosti medzi letectvom a prostriedkami pozemnej PVO.


TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalejTOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalejTOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalejTOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalejTOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 2TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 2TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 2TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 2TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 3TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 3TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 3TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 3TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 4TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 4TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 4TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 4TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 5TOBRUQ LEGACY 2017 – zase o krok ďalej 5

Autor: mjr. Peter Fajčík , Foto: autor - Dátum: 21.07.2017
Čítanosť: 5581
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share