Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Sliačski profesionáli v týchto dňoch veľkou mierou podporujú rakúske vzdušné sily


Sliačski profesionáli v týchto dňoch veľkou mierou podporujú rakúske vzdušné sily

V posledných dňoch môžeme na slovenskej oblohe sledovať rakúske vrtuľníky OH-58 Kiowa, UH-60L Black Hawk a Agusta Bell AB 212. Dôvodom je práve prebiehajúce cvičenie slovenských a rakúskych špeciálnych síl s názvom „JCET AUT SOF 2017“, ktoré začalo 26. septembra 2017. Rakúske vrtuľníky na uvedenom cvičení participujú ako podporný prvok.

Cvičenie „JCET AUT SOF 2017“ je zamerané na taktické postupy pri záchrane rukojemníka (Hostage Rescue Operations), na podporu pozemných síl (Close Air Support) a precvičenie postupov pri navádzaní predsunutými leteckými navádzačmi (Forward Air Controller) a prebieha v Centre výcviku Lešť. Uskutočnuje sa v rámci spolupráce medzi 5. plukom špeciálneho určenia zo Žiliny a špeciálnou protiteroristickou jednotkou rakúskeho Bundesheeru z Neustadtu. Podporným leteckým prvkom cvičenia je sedem vrtuľníkov rakúskych vzdušných síl zo základní Tulin-Langenlebarn a Linz-Hörsching. Vzhľadom k tomu, že vzlety, pristátia a príprava rakúskej leteckej techniky prebieha na Leteckej základni Sliač, sú do cvičenia zapojení aj príslušníci sliačskej základne. Pre rakúsku leteckú techniku a personál realizujú komplexné zabezpečenie v rámci podpory hostiteľskej krajiny (Host Nation Support Base).

Rakúska strana participujúca na cvičení vyzdvihla vynikajúcu spoluprácu so slovenskými partnermi, ocenila zabezpečenie leteckého podporného prvku cvičenia na Sliači a výcvikové priestory na Lešti a vyjadrila želanie pokračovať v začatej spolupráci. Ukončenie cvičenia je plánované na 29. septembra 2017.


Sliačski profesionáli v týchto dňoch veľkou mierou podporujú rakúske vzdušné silySliačski profesionáli v týchto dňoch veľkou mierou podporujú rakúske vzdušné silySliačski profesionáli v týchto dňoch veľkou mierou podporujú rakúske vzdušné silySliačski profesionáli v týchto dňoch veľkou mierou podporujú rakúske vzdušné silySliačski profesionáli v týchto dňoch veľkou mierou podporujú rakúske vzdušné silySliačski profesionáli v týchto dňoch veľkou mierou podporujú rakúske vzdušné silySliačski profesionáli v týchto dňoch veľkou mierou podporujú rakúske vzdušné silySliačski profesionáli v týchto dňoch veľkou mierou podporujú rakúske vzdušné sily

Autor: tk Sliač , Foto: tk Sliač - Dátum: 27.09.2017
Čítanosť: 4030
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share