Preskocit navigáciu

Veliteľ vzdušných síl na sympóziu v Rammsteine


Veliteľ vzdušných síl na sympóziu v Rammsteine

V dňoch 16. a 17. októbra 2017 sa veliteľ vzdušných síl OS SR, brigádny generál Ľubomír Svoboda so sprievodom zúčastnil na sympóziu veliteľov vzdušných síl členských krajín NATO, NATO Air Chiefs Symposium 2017 (NACS II) v nemeckom Ramsteine. Rokovania v priestoroch Allied Air Command, AIRCOM HQ na leteckej základni Ramstein v Nemecku boli vedené generálom Todom Woltersom, veliteľom Allied Air Command (AIRCOM), United States Air Forces Europe (COMUSAFE) a United States Air Force Africa (AFAFRICA).

Podujatie bolo vykonané za účasti Supreme Allied Commander Transformation (SACT), Generála Denisa Merciera, veliteľov vzdušných síl krajín NATO a piatich partnerských krajín. Po prvý krát sa takýchto rokovaní zúčastnil aj veliteľ Vzdušných síl Čiernej Hory.

Generál Wolters privítal vedúcich predstaviteľov a spresnil svoje stanovisko k otázkam súčasného bezpečnostného prostredia a strategickému posunu v NATO. "Vzdušné sily zostávajú jednou z asymetrických výhod NATO a naša bezkonkurenčná reakcieschopnosť a flexibilita sú k dispozícii 365 dní v roku, 7 dní v týždni a 24 hodín denne na to, aby čelili akýmkoľvek novým hrozbám Aliancii", povedal generál Wolters. „Máme veľmi silnú pozíciu, ktorá podporuje mier nad našimi krajinami a kontinentmi, "dodal.

Po aktualizácii strategického kontextu a "Tour d'horizon", ktoré predložil generál Mercier, prezentácie zahŕňali najmä témy popisujúce mimoriadne prudko sa meniace bezpečnostné prostredie a z toho vyplývajúcu nevyhnutnosť zamerať sa na budúce spôsobilosti a schopnosti NATO. Boli odprezentované možnosti NATO AWACS podpory v meniacom sa bezpečnostnom prostredí, ako aj témy o integrácii moderných lietadiel do NATO. Integrácia existujúcich a nových vývojových platforiem piatej generácie (napríklad F35 Lightning II) rozšíri schopnosť NATO pri udržaní vzdušnej nadvlády.

Záverečná časť bola venovaná diskusii, v ktorej sa všetci velitelia vzdušných síl vyjadrili k priebehu sympózia. Generál Wolters zdôraznil dôležitosť diskusií, ktoré vytvorilo sympózium veliteľov Vzdušných síl krajín NATO. "Diskusie, ktoré vedieme a spoločne zdieľame na tomto fóre zabezpečujú, že náš záväzok nám umožní pokračovať v úspešnom vykonávaní našej misie v mene našej veľkej Aliancie."



111

Autor: vvzs , Foto: NATO - Dátum: 20.10.2017
Čítanosť: 4800
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share