Preskocit navigáciu

Pripravuje sa cvičenie MACE XIX


Pripravuje sa cvičenie MACE XIX

Veliteľstvo vzdušných síl už po tretíkrát pripravuje v súčinnosti s ACG 3 (Aerospace Capabilities Group 3), NAFAG (NATO Air Force Armaments Group) a podskupinou SG/2 pri veliteľstve NATO Brusel, cvičenie jednotiek letectva a PVO pod názvom MACE XIX. Samotný priebeh cvičenia je naplánovaný v termíne od 9. do 27. júla 2018.

V súvislosti s týmto cvičením prebieha v tomto týždni vo Zvolene úvodná plánovacia konferencia za riadenia plánovacej skupiny cvičenia MACE XIX. Konferenciu, ktorej sa zúčastňuje vyše 70 účastníkov z domáceho a zahraničného prostredia, otvoril v mene veliteľa vzdušných síl plukovník Peter Baliak a následne sa slova ujal hlavný riadiaci cvičenia Mark Threadgold z NATO. Cieľom konferencie je oboznámenie sa všetkých zainteresovaných zložiek s hlavnými úlohami, naplánovanie leteckej techniky, jednotiek PVO a tiež aj rekognoskácia priestorov cvičenia.

V priebehu plánovania budú pre cvičiace jednotky členských krajín NATO a PfP určené výcvikové úlohy, ktoré sú zamerané na udržanie a zvyšovanie spôsobilostí pri vykonávaní spoločných vzdušných operácií s dôrazom na prekonávanie PVO a plnenie úloh pri intenzívnom rádioelektronickom rušení. Prítomnosť zahraničných jednotiek počas samotného cvičenia, bude súčasne využitá na výcvik operátorov pozemných PVO systémov a operátorov prostriedkov rádiolokačného a rádiotechnického prieskumu.
Prostriedky PVO spolu s prostriedkami rušenia zapojenými do cvičenia budú rozmiestnené vo výcvikovom priestore CV Lešť a priestoroch leteckej základne Sliač.


1111222233

Autor: vvzs , Foto: rtm. Zuzana Mildeová - Dátum: 25.10.2017
Čítanosť: 4811
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share