Preskocit navigáciu

Nový ročník TOBRUQ LEGACY začína


Nový ročník TOBRUQ LEGACY začína

V termíne od 24. do 26. októbra 2017 veliteľstvo Maďarských vzdušných síl organizovalo vo Vezspréme, a to konkrétne v priestore 54. Radarového Regimentu CDC (Concept Development Conference) konferenciu k príprave medzinárodného NATO cvičenia TOBRUQ LEGACY 2018.

Ročník 2018 tohto najväčšieho NATO cvičenia so zameraním na pozemnú protivzdušnú obranu sa bude konať v júni 2018 v Maďarsku.

Konferencie sa zúčastnili špecialisti z celkom 12 krajín (HUN, SVK, CZE, POL, LTU, LVA, ROU, BGU, DEU, NLD, NOR a USA) a špecialisti z CAOC UEDEM a TORREJON.

Počas konferencie bol predstavený maďarský zámer vykonania cvičenia, ktorý bol následne pripomienkovaný jednotlivými krajinami. Do prípravy cvičenia budú v neskoršej fáze zapojené aj ďalšie NATO agentúry a prostriedky ako je AIRCOM Ramstein, TACEVAL divízia a AWACS. Zároveň na úvodnej plánovacej konferencii prisľúbili účasť ďalšie krajiny.

Prvotný koncept počíta s využitím výcvikových priestorov Maďarska, CRC jednotiek v Maďarsku, Slovensku a v Litve ako i CAOC UEDEM, TORREJON a AIRCOM Ramstein v spolupráci s AWACS. Cvičenie bude prebiehať súčasne s americkým cvičením SABRE STRIKE 2018.

Slovensko má ambíciu sa zapojiť do tohto unikátneho cvičenia svojim účelovým zoskupením PVO a ďalšími špecialistami v oblasti datalinkov a protivzdušnej obrany. Slovenský tím viedol podplukovník Jozef Paňko z plrb Nitra a zúčastnili sa špecialisti z veliteľstva vzdušných síl a plrb Nitra.


11112

Autor: mjr. Peter Fajčík , Foto: zdroj - Dátum: 27.10.2017
Čítanosť: 4982
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share