Preskocit navigáciu

Deň obetí Dukly


Deň obetí Dukly

Každý, kto ako príslušník 1. česko-slovenského armádneho zboru nosil vo svojom srdci modrú, červenú a bielu, nevedel sa už dočkať chvíle, keď jeho noha vkročí na domovinu. V ceste však stáli mohutné Karpaty, ktoré sa vkliňovali do oslobodeného územia ako tá najpevnejšia časť nemeckej obrany. Na jednej strane, v dobre vybudovanej a hlbokej obrane siahajúcej až do hĺbky 50 km, nemecká osobitná operačná skupina Heinrici. Na druhej strane, posilnená sovietska 38. armáda a 1. česko-slovenský armádny zbor, odhodlane sa derúci údoliami potokov, riečok a horských priesmykov s cieľom prinavrátiť slobodu rodnej zemi.
Do histórie sa zapísali boje o strategickú kótu 534, dominantu nemeckej obrany severovýchodne od mesta Dukla, ktoré trvali nekonečných 10 dní. Vojaci sa postupne dostali na hranicu svojich síl, ich možnosť odpočinúť si, či najesť sa, boli pod neustálou paľbou nepriateľa minimálne. 20. septembra 1944 prekročila 1. gardová armáda hlavný karpatský hrebeň, vytlačila jednotky nemeckej 96. divízie a vstúpila na česko-slovenské územie.
Hrdinstvo a odvahu vojakov Karpatsko-duklianskej operácie si slávnostným nástupom 2. októbra 2009 pripomenuli aj príslušníci Zmiešaného krídla Sliač. Plukovník Ing. Jozef Dobrotka, využil túto slávnostnú príležitosť, aby vybraným príslušníkom krídla odovzdal pamätné medaile a odznaky, ako ocenenie ich práce vykonanej v prospech Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Zároveň poďakoval mjr. Ing. Tiborovi Čičmancovi za dobre odvedenú prácu počas jeho pôsobenia na leteckej základni a poprial mu veľa úspechov v nasledujúcom civilnom živote.


Deň obetí DuklyDeň obetí DuklyDeň obetí DuklyDeň obetí DuklyDeň obetí DuklyDeň obetí DuklyDuklaDuklaDuklaDuklaDuklaDukla

Autor: npor. Mário Malatinec , Foto: Petra Bélová - Dátum: 07.10.2009
Čítanosť: 16128
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share