Preskocit navigáciu

Generálmajor Kocian a významní zahraniční hostia na cvičení MACE XIX


Generálmajor Kocian a významní zahraniční hostia na cvičení MACE XIX

To, že práve prebiehajúce cvičenie MACE XIX patrí k  jedným z najväčších medzinárodných cvičení členských a partnerských krajín NATO potvrdzuje aj to, že sa ho počas DV-Day (Distinguished Visitors Day), ktorý sa uskutočnil 19. júla 2018, osobne zúčastnili zástupca Generálneho štábu OS SR – náčelník štábu generálmajor Miroslav Kocian, náčelník Štábu pre podporu operácii GŠ OS SR brigádny generál Ľubomír Gacko a delegácia z NATO, na čele ktorej bol zástupca generálneho tajomníka NATO pre investície pán Yamie Shea.   

Takmer 50 zahraničných hostí z 15 krajín sa po príchode na Slovensko presunuli do priestorov cvičenia a to do centra výcviku Lešť, kde ich osobne privítal zástupca veliteľa Vzdušných síl OS SR a zároveň OCE cvičenia MACE XIX brigádny generál Miroslav Lorinc spolu s podplukovníkom Markom  Threadgoldom, zástupcom skupiny SG2 NATO. V doobedňajších hodinách sa delegácia počas jednotlivých brífingov detailne oboznámila s úlohami a priebehom cvičenia ako aj so  systémami protivzdušnej obrany SR plniacimi úlohy cvičenia.

Neskôr sa delegácia presunula do priestorov leteckej základe Sliač, kde ich už privítal veliteľ taktického krídla Sliač, plukovník Vladimír Lisý. Program pokračoval krátkou prezentáciou o základni a prehliadkou operačného centra, v ktorom počas cvičenia prebieha príprava domáceho a zahraničného lietajúceho personálu na jednotlivé misie.

Na záver návštevy sa hostia presunuli už priamo na letisko, kde mohli vzhliadnuť činnosť leteckej techniky vracajúcej sa z plnenia úloh v rámci cvičenia a jednotliví predstavitelia zahraničných krajín sa osobne stretli a diskutovali so svojimi vojakmi, ktorí participujú na tomto cvičení.

Hlavná časť cvičenia prebieha podľa spracovaného harmonogramu a bude pokračovať až do piatka 27.7.2018.

 


1111222233334444555599

Autor: vvzs , Foto: rtn. Miroslava Indrová - Dátum: 20.07.2018
Čítanosť: 2260
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share