Preskocit navigáciu

Minister Gajdoš otvoril 8. ročník Medzinárodných leteckých dní SIAF 2018


Minister Gajdoš otvoril 8. ročník Medzinárodných leteckých dní SIAF 2018

Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes na Leteckej základni Sliač slávnostne otvoril v poradí už 8. ročník Medzinárodných leteckých dní SIAF 2018. Pre návštevníkov je tento rok pripravených niekoľko noviniek. Po prvýkrát si budú môcť pozrieť dopravné lietadlo C-27 J Spartan už ako súčasť výzbroje Ozbrojených síl SR a v nedeľu aj prototyp bojového obrneného vozidla 8x8. Témou tohtoročných leteckých dní je storočnica československého letectva.
 
„Pozitívnou správou pre každého jedného občana Slovenskej republiky je, že vo výzbroji našich vzdušných síl máme v porovnaní s minulým rokom viac modernej techniky. Okrem ďalších dvoch vrtuľníkov UH-60M Black Hawk nám pribudli aj dve dopravné lietadlá Spartan. Naši vojaci sú tak ešte lepšie pripravení pomáhať v krízových situáciách všade tam, kde je to potrebné, či už pri hasení požiarov v ťažko dostupnom teréne, pri pátracích akciách, alebo iných mimoriadnych situáciách,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. 
 
Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Daniel Zmeko doplnil, že na zabezpečení tothoročných leteckých dní sa podieľa viac ako 500 príslušníkov Ozbrojených síl SR a na Sliači je aktuálne 151 kusov leteckej a pozemnej techniky. “Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľajú na organizácii tohto podujatia, že umožnili ozbrojeným silám prezentovať svoje spôsobilosti, umenie a vycvičenosť našich pilotov,” povedal.
 
Na medzinárodných leteckých dňoch má mať tento rok zastúpenie celkovo 13 krajín s viac ako 60 kusmi leteckej techniky. Vzdušné sily OS SR sa predstavia okrem vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a lietadla C-27J Spartan aj statickými a dynamickými ukážkami stíhacích lietadiel Mig-29, prúdových lietadiel L-39 Albatros, vrtuľníka Mi-17 či dopravného lietadla L-410. „Verím, že našu leteckú techniku v budúcnosti obohatia aj nové stíhacie lietadlá F-16, ktorých nákup schválila vláda. Naše nebo tak budú v budúcnosti chrániť vzdušné sily americkými stíhacími lietadlami, vďaka čomu nestratíme jednu z najdôležitejších spôsobilostí, ktorou je ochrana suverenity nášho vzdušného priestoru 24 hodín denne, 7 dní v týždni,“ dodal minister Gajdoš.

Šéf rezortu obrany zároveň zdôraznil, že medzinárodné letecké dni predstavujú vynikajúcu príležitosť, ako priblížiť prácu vojakov širokej verejnosti. Okrem ukážok leteckej techniky návštevníkom predstavia už spomínaný prototyp vozidla 8x8, samohybnú kanónovú húfnicu ZUZANA, protivzdušný systém S-300, tank T-72 či techniku Vojenskej polície.


111101222202020202333344445030303

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement, rtn. Miroslava Indrova - Dátum: 01.09.2018
Čítanosť: 5323
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share