Preskocit navigáciu

Vianočný stromček SLOVCON-u zdobili „plameniaci“


Vianočný stromček SLOVCON-u zdobili „plameniaci“

Je sobota , 1. decembra a v kempe M. R. Štefánika vo Famaguste je rušno. Príprava techniky a priestorov, znejúce tóny najznámejších vianočných piesní, balenie darčekov, vôňa škorice, príprava mlieka a sušienok pre Mikuláša prezrádzali, že sa niečo deje. Veliteľa slovenského kontingentu jednotky UNFICYP pôsobiacej na Cypre podplukovníka Jána Hudáka čakala výnimočná úloha. Po prvýkrát sa na v spolupráci s Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Nikózii a slovenskou školou na Cypre – Flamingos podarilo zorganizovať adventné podujatie - zdobenie vianočného stromčeka spojené s prezentáciou práce vojakov vo vojenskej operácii UNFICYP.

Bohatý program odštartoval slávnostný pochod príslušníkov SLOVCON-u a poradová príprava žiakov. Zistili, že za jednotným pochodovaním sú hodiny driny a výcviku. Odmenou za vojenské vystupovanie bol vojenský make-up, ktorý ocenili hlavne dievčatá. Taktická kamufláž tváre vyčarila úsmev na tvári nejedného rodiča. Nedali sa zahanbiť ani dospeláci a jednotlivé atrakcie si prechádzali spolu s deťmi.

Na nástupisku boli pripravené ukážky techniky, spojovacích prostriedkov, ručných zbraní, protiúderového kompletu vojaka a nezabudli sme ani na ukážky z práce zdravotníkov, policajtov a hasičov.

Program pokračoval vo vojenskom klube, kde si žiaci pre nás pripravili prekvapenie. Vianočnú atmosféru dotváralo detské vystúpenie s básničkami, pesničkami, tancom a zdobením stromčeka. Deťúrence si dali záležať. Ozdoby na vojenský vianočný stromček vyrábali svojpomocne už niekoľko týždňov dopredu s odhodlaním sprostredkovať vojakom kúsok domova a navodiť príliv vianočnej nostalgie. Podarilo sa.

Pestrofarebný stromček prilákal aj Mikuláša, ktorý bol zvedavý na najmodernejšie rýmovačky. Taký záujem o svoju osobu však nepredpokladal. Otázok, vyslovených prianí a spoločného fotografovania bolo neúrekom.  Detskému odbornému oku neušlo, že sa jednalo o pravého vojenského Mikuláša, pretože mal obuté kanady a oblečené púštne tričko.

Popoludnie splnilo všetky očakávania a úsmevy na tvárach detí, rodičov ale aj vojakov svedčili o spokojnosti. Veľkí aj malí návštevníci si z podujatia odnášali krásne zážitky, poniektorí aj odhodlanie stať sa profesionálnym vojakom.

Tešíme sa na ďalšie stretnutie a prezentáciu práce vojakov pôsobiacich mimo územia SR.


111122223333444455556666

Autor: Sektor 4 - UNFICYP , Foto: Sektor 4 - UNFICYP - Dátum: 04.12.2018
Čítanosť: 1327
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share