Preskocit navigáciu

Generálmajor v. v. Peter Emílius Vlčko - bojovník za slobodu slovenského národa


Generálmajor v. v. Peter Emílius Vlčko - bojovník za slobodu slovenského národa

V pondelok 12. júna sme v priestoroch Vojenskej hudby OS SR na Dulovom námestí v Bratislave privítali vzácneho hosťa, syna zosnulého generála slovenskej armády Petra Emíliusa Vlčka, MUDr. Petra Vlčka.

Doktor Vlčko porozprával o živote a odkaze svojho otca, ktorý vyznával demokratické tradície a bol odhodlaný ich v prípade potreby aj brániť nehľadiac pritom na vlastné záujmy alebo prospech.

Generálmajor v. v. Peter Emílius Vlčko, rodák z obce Brehy, absolvoval vysokú vojenskú akadémiu v Bratislave. Počas Slovenského národného povstania zastával funkciu náčelníka štábu IV. taktickej skupiny Muráň, ktorá zvádzala tvrdé boje v oblasti Handlovej. Generálmajor Vlčko sa zaslúžil o záchranu mnohých židovských spoluobčanov počas deportácií do koncentračných táborov. V roku 1948 po prevzatí vlády komunistami, na protest proti tomu a verný demokratickým ideálom opustil republiku a žil až do konca svojho života v USA. Naďalej však obhajoval záujmy svojej rodnej vlasti, vďaka čomu je držiteľom mnohým zahraničných vyznamenaní. Jeho životný príbeh je naveky pamätaný v múzeách holokaustu a súkromných a národných múzeách po celom svete.

Generálmajor Vlčko patrí neprávom medzi tých slovenských generálov, o ktorých naša verejnosť vie veľmi málo. Celý život sníval o tom, že Slovensko bude slobodná demokratická krajina, ktorá dokáže oceniť zásluhy všetkých svojich rodákov.

Minulý rok pri príležitosti 110. výročia jeho narodenia si Veliteľstvo posádky Bratislava uctilo pamiatku generálmajora položením venca na jeho hrob v rodnej obci Brehy.

Plukovník Jiří Vrchovecký, veliteľ Veliteľstva posádky Bratislava MUDr. Vlčkovi srdečne poďakoval za pôsobivú prednášku a rovnako vyjadril presvedčenie, že budeme hrdí, ak sa podarí nášmu vojenskému útvaru zapožičanie čestného názvu po generálmajorovi  v. v. Petrovi Emíliusovi Vlčkovi, čím by sme pozdvihli zásluhy pána generála a hodnotu vzácneho človeka - bojovníka za slobodu slovenského národa  v očiach verejnosti.


Generálmajor v. v. Peter Emílius Vlčko - bojovník za slobodu slovenského národa Generálmajor v. v. Peter Emílius Vlčko - bojovník za slobodu slovenského národa Generálmajor v. v. Peter Emílius Vlčko - bojovník za slobodu slovenského národa Generálmajor v. v. Peter Emílius Vlčko - bojovník za slobodu slovenského národa Generálmajor v. v. Peter Emílius Vlčko - bojovník za slobodu slovenského národa Generálmajor v. v. Peter Emílius Vlčko - bojovník za slobodu slovenského národa Generálmajor v. v. Peter Emílius Vlčko - bojovník za slobodu slovenského národa Generálmajor v. v. Peter Emílius Vlčko - bojovník za slobodu slovenského národa

Autor: kpt. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ , Foto: kpt. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ - Dátum: 14.06.2023
Čítanosť: 1232
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share