Preskocit navigáciu

MATC výcviková konferencia na letisku v Prešove


MATC výcviková konferencia na letisku v Prešove

            V dňoch 9. až 11. apríla 2024 sa v priestoroch 51. krídla Prešov konala medzinárodná koferencia MATC (Multinational Aviation Training centre). Zástupcov českých, chorvátskych a maďarských ozbrojených síl privítal v úvode konferencie brífingom zástupca veliteľa 51. krídla Prešov popdplukovník Vojtech Pitron.

            Cieľom konferencie bolo priblížiť výcvik posádok v lietaní v horských podmienkach. Výcvik pozostával s teoretickej a praktickej časti. Slovenská strana demonštrovala možnosti výcviku v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom v oblasti Nízkych Tatier, v Spišskom Bystrom, kde zahraniční príslušníci mali možnosť vidieť reálne plnenie úloh posádok vrtuľníkov Mi-17LPZS a UH-60M pri použití bambi vaku a zlaňovaní.

            Priestor na prednesnie svojich schopností dostali aj príslušníci českej a maďarskej strany. Veľmi prínosné boli skúsenosti českého inštruktora výcviku palubných strelcov pri prezentácii „door gunner“ v modifikácii na vrtuľníku UH-60M. Zároveň prebiehala aj diskusia o vzájomnej spolupráci Strediska príprav leteckých odborností a Vojenskej akadémie Vyškov. Príslušníci chorvátskych ozbrojených síl odprezentovali agendu pripravovanej konferencie v Pule a vhodné možnosti konania výcviku na chorvátskom území.

            Na záver konferencie sa veliteľ 51. krídla Prešov plukovník Štefan Okoš poďakoval za zdieľanie hodnotných skúseností a cenných poznatkov.


MATC výcviková konferencia na letisku v PrešoveMATC výcviková konferencia na letisku v PrešoveMATC výcviková konferencia na letisku v PrešoveMATC výcviková konferencia na letisku v PrešoveMATC výcviková konferencia na letisku v PrešoveMATC výcviková konferencia na letisku v PrešoveMATC výcviková konferencia na letisku v PrešoveMATC výcviková konferencia na letisku v PrešoveMATC výcviková konferencia na letisku v PrešoveMATC výcviková konferencia na letisku v Prešove

Autor: kpt. Alena KOMOVÁ, Štefan JUSKO - Dátum: 16.04.2024
Čítanosť: 280
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share