Preskocit navigáciu

Ozbrojené sily ukončili takmer 20 ročné pôsobenie v Afganistane


Ozbrojené sily ukončili takmer 20 ročné pôsobenie v Afganistane Na základe rozhodnutia Severoatlantickej aliancie pristúpili Ozbrojené sily Slovenskej republiky k stiahnutiu nasadených síl a prostriedkov pôsobiacich v operácii Resolute Support v Afganistane. Dňom 16. júna sa tak uzatvára takmer dvadsať ročné pôsobenie slovenských vojačiek a vojakov v tejto krajine.

Od roku 2002 sa postupne v operáciách medzinárodného krízového manažmentu pod vlajkou NATO, či v rámci koalície ochotných, vystriedalo viac ako 4300 slovenských vojakov. Slovenskí vojaci postupne pôsobili v operáciách Enduring Freedom (Trvalá Sloboda), ISAF a v ostatných viac ako piatich rokoch v operácii Resolute Support (Rozhodná Podpora).

„Vo všetkých týchto operáciách plnili Ozbrojené sily SR široké spektrum úloh, od výstavby a budovania infraštruktúry koaličných vojsk na letiskách v Bagrame a Kandaháre, cez ochranu základní v podobe strážnych jednotiek až po výcvik a prípravu afganských bezpečnostných síl v tak vzdialených dislokáciách akými bol juho-afgansky Uruzgan, či rôzne základne na východe krajiny. Naši profesionálni vojaci a vojačky spravili v Afganistane obrovský kus práce, ktorou prispeli k budovaniu bezpečnosti krajiny a tiež skvelého mena našich ozbrojených síl. Bola to výzva, ale tiež príležitosť získať veľa cenných skúseností,“ vyzdvihol minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň pripomenul tiež príspevok slovenských špecialistov na civilno-vojenskú spoluprácu pri výstavbe a modernizácii afganského vidieka v provinčných rekonštrukčných tímoch a nasadenie rôznych štábnych funkcionárov vo veliteľských štruktúrach operácií na všetkých úrovniach.

„Osobne považujem toto dlhotrvajúce nasadenie a dosiahnuté výsledky našich vojakov v tak vzdialenej a klimaticky náročnej destinácii, akou Afganistan bezo sporu je, za úspech celých ozbrojených síl. Vďaka patrí každému vojakovi a vojačke či zamestnancovi, ktorí sa na tomto úspechu počas dvadsiatich rokov podieľali, či už v priamom nasadení alebo pri plnení podporných úloh. Úspešné naplánovanie a samotné stiahnutie našich síl v tak krátkom čase aké od prijatia politickej deklarácie uplynulo, je zároveň ukážkou profesionality našich vojenských plánovačov na všetkých úrovniach velenia,“ uviedol pri príležitosti návratu poslednej časti slovenského kontingentu do vlasti generál Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu OS SR.

Nasadenie v Afganskej islamskej republike však ozbrojeným silám, okrem nových poznatkov, prinieslo aj straty na životoch, obzvlášť tragický bol v tomto prípade rok 2013, keď v dvoch závažných incidentoch naše rady opustili hneď traja vojenskí profesionáli a niekoľko ďalších utrpelo ťažké zranenia s trvalými následkami.


Autor: KOd KaMO , Foto: archív - Dátum: 17.06.2021
Čítanosť: 7316
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share