Preskocit navigáciu

“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE


“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE

     Sobota 24. júna 2023 patrila verejnosti a vojakom. Podujatie 30. výročia 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu) spojené s dňom detí pritiahlo na žilinské vodné dielo stovky zvedavých návštevníkov.
     Malí či veľkí mohli nazrieť za oponu 5. pšu a vidieť väčšinu spôsobilostí spoločne na jednom mieste. Počas celého dňa boli “špeciáli” naklonení otázkam a rozhovorom s verejnosťou a ochotne ukázali svoju výzbroj i výstroj na statických ukážkach. Samozrejmosťou boli hry pre deti, napríklad hod granátom, prekážková dráha, strelnica, skákacie hrady alebo penová šou. Atraktívnosť statickej ukážky podporila aj Horská záchranná služba, Hasičský a záchranný zbor, policajti a klub vojenskej histórie.
     Počas dynamických ukážok členovia 5. pšu ovládli zem, vzduch aj vodu. Prebiehali skoky obojživelnej skupiny do vody s materiálom z prízemného letu vrtuľníka UH-60M Black Hawk z prešovského 51. krídla, zoskoky do vody a zasadenie skupiny potápačov z člnov Zodiac. Pozemnou cestou priestor obsadili na vozidlách IVECO, Polaris a štvorkolkách CAN-AM z dôvodu zabezpečenia vonkajšieho perimetra. Po nasunutí skupín do záujmového priestoru prišiel rad na zasadenie operátorov “vzdušným mostom” a na miesto pred divákov opäť prileteli Black Hawk-y, aby postupne vysadili skupiny nielen “špeciálov”, ale i členov Pohotovostného policajného útvaru formou tenkého (Rappeling) a hrubého lana (FRIES). Po eliminácii páchateľov sa jednotlivé skupiny stiahli spomínanými spôsobmi a pridali i formu SPIES, čo znamená pripnutie na hrubom lane pod vrtuľníkom.
     Úspešnosť akcie bola mnohokrát vidieť v spokojných úsmevoch detí i dospelých.
     Ďakujeme, že ste prišli a tešíme sa nabudúce!


“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE“ROŠAMBO” NA VODNOM DIELE

Autor: nadporučíčka Miroslava Mindárová, 57. samo , Foto: nadporučíčka Miroslava Mindárová, 57. samo - Dátum: 08.07.2023
Čítanosť: 31496
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share