Preskocit navigáciu

Ďalší náročný rok v pozemných silách splnený


Ďalší náročný rok v pozemných silách splnený

V priestoroch posádkového klubu v Trenčíne sa 4. októbra 2023 konalo Veliteľské zhromaždenie veliteľa Pozemných síl OS SR. Jeho cieľom bolo vyhodnotiť splnenie stanovených úloh za 2. výcvikový rok výcvikového cyklu OKT21-SEP23 a objasniť hlavné línie úsilia a s tým spojené stanovené ciele pozemných síl pre nový výcvikový cyklus 2023-2025. Veliteľské zhromaždenie sa tento rok naviac organizovalo v znamení 30. výročia vzniku Slovenskej republiky a teda aj ozbrojených síl. Navyše oproti minulým rokom bolo tohtoročné zhromaždenie obohatené o statickú ukážku techniky pozemných síl, ktorá bola pristavená pred posádkovým klubom. Program otvoril veliteľ pozemných síl generálmajor Ivan Pach, ktorý vo svojom úvodnom príhovore privítal účastníkov zhromaždenia. Obzvlášť privítal bývalých veliteľov pozemných síl - generálporučíka v.v. Jaroslava Vývleka, generálmajora v.v. Jindřicha Jocha a generámajora v.v. Jána Salaganiča, ktorí svojou každoročnou účasťou vytvorili tradíciu.

Ako prvý so svojou odbornou prednáškou vystúpil veliteľ 22.mpr Michalovce podplukovník Peter Pavlík, ktorý predstavil poznatky z cvičenia Combined Resolve XVIII. Nasledovala prezentácia “Zhodnotenie ruskej taktiky v druhom roku invázie na Ukrajinu", s ktorou vystúpil zastupujúci náčelník G-2 VePS major Matúš Demčák. Po príchode náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Daniela Zmeka predstavil veliteľ pozemných síl generálmajor Ivan Pach “Vyhodnotenie splnenia rozhodujúcich úloh pozemných síl za 2. výcvikový rok výcvikového cyklu OKT21-SEP23”. Tak ako pri vyhodnotení 1.roka VC 2021-23, skonštatoval, že “pozemné sily splnili plánované kľúčové úlohyv výcviku, zvyšovania operačnej pripravenosti, prípravy a nasadenia do operácií a misií v zahraničí a DKM, vrátane neplánovaných úloh, ktoré vyplynuli z dynamicky sa meniaceho bezpečnostného prostredia generovaného predovšetkým pokračujúcou vojnou na Ukrajine a v poslednej dobe aj zvýšenou nelegálnou migráciou cez územie SR. Náročný rok, tak ako celý uplynulý výcvikový cyklus. Za to patrí naozaj vďaka Vám všetkým, ktorí sa dnes a denne podieľate na týchto úlohách a ktoré sme splnili najmä vďaka súdržnosti,tímovej práci, spoločnému úsiliu a odhodlanosti.”

Na slová veliteľa pozemných síl nadviazal svojím príhovorom náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko. V úvode svojho vystúpenia poďakoval za výbornú organizáciu a obsahové zameranie veliteľského zhromaždenia, ako aj za vynaložené úsilie, ktoré príslušníci pozemných síl priniesli v uplynulom období, ktoré výraznou mierou prispelo k spoločnému úsiliu ozbrojených síl. Ďalej upriamil pozornosť na zvýšenie aktivít v oblasti hybridného pôsobenia v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na Ukrajine, meniacu sa bezpečnostnú situáciu na Balkáne, narastajúcu migračnú krízu, ktorej sme dnes a denne svedkami. Ako ďalej uviedol, “vnútorná politická a bezpečnostná situácia je komplikovaná a má vplyv na občanov Slovenskej republiky. Použitie jednoduchých nástrojov v podobe hoaxov a dezinformácií má za následok atomizáciu slovenskej spoločnosti, ktoré prenikajú do fungovania štátnych orgánov ako aj ozbrojených síl, napríklad v podobe odlivu personálu.” Pokračoval vo vyhodnotení plnenia úloh v súvislosti s pripravenosťou na bojové použitie, ktorá je esenciálnou potrebou fungovania ozbrojených síl po jednotlivých oblastiach - výcvik, rozvoj, personálna naplnenosť a prevádzkyschopnosť techniky. V poobedných hodinách nasledovalo objasnenie spôsobu plnenia rozhodujúcich úloh pozemných síl najprv z úrovne veliteľa pozemných síl, veliaceho poddôstojníka pozemných síl a doklad pochopenia úlohy jednotlivými veliteľmi PPZÚ pre 1. fázu výcvikového cyklu OKT23-SEP24.

Záver zhromaždenia patril príhovoru veliteľa pozemných síl, ktorý zdôraznil: “Všetky negatívne faktory nás vyčerpávajú, ale zároveň nás robia silnejšími.”


Ďalší náročný rok v pozemných silách splnený 2Ďalší náročný rok v pozemných silách splnený 2Ďalší náročný rok v pozemných silách splnený 2

Autor: Sek vel.PS , Foto: Peter Sobek - Dátum: 04.10.2023
Čítanosť: 2914
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share