Preskocit navigáciu

Vojenský čin roka 2010


Vojenský čin roka 2010

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky vyhodnotilo dňa 6. mája 2011 v priestoroch Posádkového klubu v Trenčíne anketu Vojenský čin roka 2010. Nominácie na túto spoločenskú akciu boli rozdelené do kategórií priateľ armády, pomoc verejnosti a záchrana života. Príslušníci Vojenskej polície boli nominovaní v kategóriách pomoc verejnosti a záchrana života.


V prvej menovanej bol nominovaný príslušník Útvaru VP v Topoľčanoch rtn. Jozef Kucej, ktorý vo svojom osobnom voľne, keď bol na prechádzke so svojou maloletou dcérou pri obchodnom stredisku v Seredi, započul krik neznámej ženy o pomoc a následne zbadal utekajúcu osobu s dámskou kabelkou v rukách. Keďže nikto s prítomných nereagoval na vzniknutú situáciu neváhal a sám sa rozhodol prenasledovať neznámu utekajúcu osobu, pričom svoju maloletú dcéru prenechal okolostojacim osobám. Po krátkom prenasledovaní neznámej osoby sa mu ju podarilo dostihnúť a dámsku kabelku jej odobrať ale nepodarilo sa mu ju zadržať. Po zhodnotení situácie sa rozhodol vrátiť k svojej maloletej dcére a kabelku vrátiť majiteľke aj s odcudzenou finančnou hotovosťou a dokladmi. V súčinnosti s mestskou políciou sa mu podarilo identifikovať páchateľa, ktorého následne príslušníci mestskej polície zadržali.


V druhej kategórii boli nominovaní príslušníci Centra výcviku a kynológie Vlkanová a Útvaru VP v Topoľčanoch, ktorí zasahovali pri dopravnej nehode za obcou Jabloňové, počas návratu zo služobnej cesty. Vodič osobného auta, v ktorom sa viezli tri osoby, nezvládol riadenie a následne vozidlo havarovalo. Vojenskí policajti prišli k inkriminovanému miestu prví, účastníkov dopravnej nehody vybrali z havarovaného auta, poskytli zraneným prvú pomoc, zaistili miesto nehody, riadili premávku na komunikácii a privolali záchranárov, hasičov a príslušníkov policajného zboru. Po ich príchode na miesto dopravnej nehody svoju činnosť ukončili a pokračovali v návrate domov. Včasným zásahom pomohli havarovanej posádke vo vozidle a tým prispeli k záchrane ich životov. Na zásahu sa podieľali – kpt. Peter Puskajler, nrtm. Eduard Kotian, nrtm. Vladimír Bobuľa, nrtm. Peter Belák, rtm. Stanislav Vaňo, rtm. Jozef Kmeť, rtn. Miroslav Krištof, rtn. Ivan Mančuška, rtn. Ladislav Kováč, rtn. Martin Lehotský, čat. Roman Kozár a čat. Marek Guričan.


Víťazov vo vyhlásených kategóriách ocenili najvyšší predstavitelia rezortu obrany. I keď vo výsledkoch ankety v jednotlivých kategóriách neboli vyhlásení Vojenskí policajti za víťazov, určite im patrí vďaka za poskytnutú pomocnú ruku a ich príkladné konanie v zložitých životných situáciách.


Vojenský čin roka 2010Vojenský čin roka 2010Vojenský čin roka 2010Vojenský čin roka 2010Vojenský čin roka 2010

Autor: RVP , Foto: RVP - Dátum: 06.05.2011
Čítanosť: 26248
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share