Preskocit navigáciu

1. ročník diaľkového pochodu FATRA MARCH


1. ročník diaľkového pochodu FATRA MARCH

V stredu 21. augusta 2013 uplynuli dva roky od tragickej smrti inštruktora výcviku Poddôstojníckej akadémie Práporu výcviku rtm. Pavla Dzivého, ktorý tragicky zahynul počas expedície v Himalájach. Na jeho počesť príslušníci Práporu výcviku zorganizovali pre príslušníkov OS SR diaľkový pochod po hrebeni Malej Fatry „FATRA MARCH – Memoriál rtm. Pavla DZIVÉHO“.

Účastníci pochodu spoločne spolu s veliteľom Práporu výcviku pplk. Ing. Romanom PETRÍKOM a kaplánom 11.mpr por. Jánom OSTAPČUKOM v utorok 20. augusta na cintoríne vo Vrútkach položili veniec na hrob Pavla Dzivého a minútou ticha si tak uctili jeho pamiatku.

Samotného diaľkového 12-hodinového pochodu sa zúčastnilo päťdesiat príslušníkov OS SR. Pochod odštartoval v obci Zázrivá, v časti Petrová, veliteľ Práporu výcviku podplukovník Roman Petrík a poprial účastníkom veľa šťastia pri prekonávaní horského masívu a trasy. Účastníci pokračovali po celom hrebeni Krivánskej Malej Fatry až do obce Strečno, vo vzdialenosti 35,6 km a celkovým prevýšením 2624 m.

Do cieľa v obci Strečno dorazil ako prvý príslušník Čestnej stráže prezidenta SR rtn. Emil Duraj, ktorý zvládol túto náročnú trasu aj napriek veľmi nepriaznivým podmienkam (dážď, vietor a teplota okolo 8°C) za 6 hodín 35 minút, na druhom mieste sa spoločne umiestnil príslušník Práporu výcviku Martin rtm. Roman Žifčák a príslušník 11.mpr Martin rtm. Martin Brodnianský s časom 7 hodín 25 minút. Na treťom mieste sa umiestnila rtn. Jana Dlhopolcová príslušníčka ÚHL Ružomberok s časom 7 hodín 31 minút, ktorá bola najlepšia spomedzi troch účastníčok pochodu.

Účastníkovi, ktorý ako prvý dorazil do cieľa, odovzdal veliteľ Práporu výcviku Martin putovný pohár diaľkového pochodu „FATRA MARCH“, ktorý na rok putuje k Čestnej stráži prezidenta SR.

Všetkým účastníkom, ktorý dokázali sebe aj ostatným svoje schopnosti, silu, vytrvalosť a odhodlanie vydržať v tak výnimočnom a zároveň náročnom podujatí, boli odovzdané účastnícke listy. Na záver veliteľ Práporu výcviku Martin poďakoval príslušníkom OS SR za účasť a vyjadril presvedčenie, že budúci rok sa opäť stretnú na tomto podujatí.


fotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofoto

Autor: rtn. Stanislav Héger , Foto: Prápor výcviku - Dátum: 23.08.2013
Čítanosť: 14300
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share