Preskocit navigáciu

Kurz núdzového opustenia leteckej techniky pri páde na vodnú hladinu


Kurz núdzového opustenia leteckej techniky pri páde na vodnú hladinu
     V dňoch 03.-07.07.2023 sa pod vedením riaditeľa Odboru špeciálneho výcviku Centra výcviku Lešť (ďalej len „OdŠV“) mjr. Ing. Juraja ANTOLA a inštruktorov OdŠV - npor. PhDr. Kristíny BUČÍKOVEJ, rtn. Vladimíra PENIČKU,  čat. Rastislava GRONSKÉHO a čat. Lukáša FIĽKU uskutočnil v spolupráci s inšpektorom bezpečnosti letov pplk. Ing. Miroslavom Dupaľom (príslušníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej Republiky) a kpt. Mgr. Romanom Markovičom (príslušníkom Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika) špecializovaný kurz pre desať pilotov ozbrojených síl a jednu palubnú sprievodkyňu.
     Cieľom kurzu bolo pripraviť účastníkov na činnosť núdzového opustenia prostriedku nad/pod vodnou hladinou, použitie núdzového dýchacieho prístroja, naučiť ich zásadám sebazáchrany a postupom vyzdvihnutia záchrannou jednotkou, ako aj zvýšiť a upevniť v cvičiacich dôveru vo vlastné schopnosti pri riešení krízových situácií pri nečakanom  páde na vodnú hladinu.
     V záverečnom cvičení, ktoré pozostávalo z riešenia simulovanej núdzovej situácie pádu leteckej techniky na vodnú hladinu, preukázali účastníci naučené schopnosti a znalosti a nadviazaním kontaktu s UH-60 Black Hawk prostredníctvom signalizačných prostriedkov boli úspešne vyzdvihnutí z vodnej hladiny.

Kurz núdzového opustenia leteckej techniky pri páde na vodnú hladinuKurz núdzového opustenia leteckej techniky pri páde na vodnú hladinuKurz núdzového opustenia leteckej techniky pri páde na vodnú hladinuKurz núdzového opustenia leteckej techniky pri páde na vodnú hladinuKurz núdzového opustenia leteckej techniky pri páde na vodnú hladinuKurz núdzového opustenia leteckej techniky pri páde na vodnú hladinuKurz núdzového opustenia leteckej techniky pri páde na vodnú hladinuKurz núdzového opustenia leteckej techniky pri páde na vodnú hladinuKurz núdzového opustenia leteckej techniky pri páde na vodnú hladinuKurz núdzového opustenia leteckej techniky pri páde na vodnú hladinu

Autor: npor. PhDr. Kristína BUČÍKOVÁ – CV Lešť , Foto: autor - Dátum: 13.07.2023
Čítanosť: 1332
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share