Preskocit navigáciu

NOČNÉ POTÁPANIE POD ĽADOM


NOČNÉ POTÁPANIE POD ĽADOM
     V dňoch 13. až 16. februára organizovalo Centrum výcviku Lešť inštrukčno-metodické zamestnanie (ďalej IMZ) s témou ,,Potápanie pod ľadom“ za účasti potápačov OS SR zo Ženijného pluku a 5. pluku špeciálneho určenia. Najskôr sa účastníci IMZ oboznámili s plánom zamestnania, zopakovaná bola aj teória a bezpečnostné predpisy pri potápaní pod ľadom a v noci. Následne prebiehala špecifická príprava materiálu a výstroje na potápanie v sťažených podmienkach. Praktická časť metodického zamestnania prebiehala na tajchu Veľká Richňava, kde cvičiacich čakala zamrznutá vodná hladina o hrúbke 30 centimetrov. Potápači si opäť oživili špecifiká potápania v sťažených podmienkach pod ľadom, kde mala voda teplotu okolo 2 stupňov Celzia. Precvičovali si prácu s navijakom, vyväzovanie o orientačné body pod vodou a orientáciu pohybu po šnúre vo dvojiciach. Súčasne bol tým vykonaný aj prieskum podmienok pred náročným nočným ponorom na nasledujúci deň. V ten deň čakali cvičiacich dva ponory znovu na tej istej lokalite, jeden v denných hodinách a druhý, najnáročnejších, v noci a ešte k tomu pod ľadom.
     Potápanie v noci a pod ľadom sa veľmi dlhú dobu nevykonávalo, bolo to najatraktívnejšie pre samotných cvičiacich, vyskúšali si aj takéto veľmi náročné podmienky. Výstupy a poznatky z tohto náročného ponoru budú použité pri tvorbe a upgrade bezpečnostných a metodických pokynov pri potápaní v sťažených podmienkach v rámci celých OSSR.  Posledný deň IMZ prebiehal na vodnej nádrži Vodárenská. Tu si cvičiaci skúsili pracovať pod vodou v zmiešaných dvojiciach v rámci stmeľovania potápačských skupín v OSSR. Pri hodnotení IMZ sa všetci zhodli, že je potrebné spolupracovať zmiešaných skupinách  z dôvodu neočakávaných, veľmi zložitých úloh, ktoré môžu byť pred samostatné potápačské skupiny kladené aby ich boli schopní plniť len s pomocou ďalších potápačských jednotiek. 
     Všetci zúčastnení IMZ vyjadrili spokojnosť so zamestnaním a upevnili spoločné vzťahy k perspektíve v ďalšej spolupráci.

NOČNÉ POTÁPANIE POD ĽADOMNOČNÉ POTÁPANIE POD ĽADOMNOČNÉ POTÁPANIE POD ĽADOMNOČNÉ POTÁPANIE POD ĽADOMNOČNÉ POTÁPANIE POD ĽADOM

Autor: čat. Rastislav Gronský – CV Lešť , Foto: autor - Dátum: 24.02.2023
Čítanosť: 1625
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share